Летният сезон стартира от 1 май

335 преглеждания

"Бизнесът се научи и е гъвкав, надявам се, че ще имаме атрактивни пакети за летния сезон", заяви вицепремиерът Марияна Николова

"Имаме резервации за майските празници както от българи, така и от съседни страни. Това е период, който традиционно не е много натоварен. Браншът изисква една прогнозируемост от поне 4 седмици, защото трябва подготовка. Затова решихме да обявим началото на летния сезон от 1 май." Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на Нова телевизия.

"С моя заповед ще бъдат утвърдени правилата за работа на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения", обясни министърът. И бе категорична, че всичко зависи от нас и нашата дисциплина, а контролът ще бъде безупречен. По думите й в момента се изчистват последните детайли, като ще има изисквания по отношение на морските плажове. "Мерките ще бъдат сериозни, за нас е важно да имаме успешен сезон", подчерта вицепремиерът.

Министърът информира още, че предстои дигиталния зелен сертификат да бъде обсъден на европейско ниво тази седмица. Той съдържа информация затова дали туристът е ваксиниран, или медицинско свидетелство за антитела, или отрицателен PCR, поясни тя. Тя информира още, че е въпрос на договорки на държавите членки, ако има лица ваксинирани с други неодобрени ваксини да има двустранни спогодби, като страните може да въведат и допълнителни изисквания за още документи. Продължаваме комуникация и с МВнР по въпроса.

"Бизнесът се научи и е гъвкав, надявам се, че ще имаме атрактивни пакети за летния сезон", заяви вицепремиерът. Тя апелира към бранша да спазва правилата за работа, защото грешката на всеки един от тях ще бъде петно за целия бизнес.

Относно подготовката за изборите вицепремиерът каза, че машините за гласуване са под охрана на жандармерията и ще се доставят в изборния ден между 24 часа и 6 часа. Така ще се минимизира всякакъв риск за вероятност от манипулации, коментира тя. И уточни, че печатницата за бюлетините също са под охрана, като контролът е стриктен и се реализира от МВР.

"Честността на вота зависи от самите граждани. Аз се надявам всички институции да свършат работа си и да няма съмнения за честността на изборите", заяви вицепремиерът. По думите й прокуратурата е тази, която се занимава с производства и съмнения за купуване на гласове.

"За първи път се правят избори в пандемията и основно за нас е да осигурим здравна сигурност, хората да не се притесняват и призовавам гражданите да не се безпокоят и да гласуват", подчерта вицепремиерът.

Източник и снимка: Министерство на туризма

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук