Попинолъшкият водопад – едно природно бижу на 15 километра от Сандански

4522 преглеждания

Това е един от най-лесно достъпните водопади в България

Когато говорим за спиращи дъха със своята красота водопади в България, задължително трябва да посочим пиринското бижу – Попинолъшкия водопад. Той се намира в местността Попина лъка, на река Санданска Бистрица, на около 15 километра от град Сандански. Попинолъшкият водопад е един от най-лесно достъпните водопади в България.

Надморската височина, на която е водопадът е 1230 метра, а големият му пад е 15 метра. За да се стигне до него, от Сандански се взима асфалтовия път до хижа Яне Сандански. Той върви срещу течението на река Санданска Бистрица и през повечето време преминава през живописни букови гори и скални венци и отвеси. Трябва да се кара внимателно, тъй като е тесен, а при някои по-опасни завои, с намалена видимост, има поставени специални огледала, за да се види дали зад завоя не идва насрещна кола.

След около 15 километра шофиране, се достига до вилна зона и разширение на пътя. Там се намира и хижа Яне Сандански и параклиса Свети Илия. В края на това разширение може да намерите място за паркиране и след кратка пътечка ще достигнете до скрития в гората красавец.

Той може да бъде достъпен в трите точки – най-горната, където след един завой и две малки каскадни падчета на реката, тя се излива в големия 15 метров пад.  

в

Можете да го видите от висока панорамна площадка над него, като в пълна степен ще се насладите на неговата мощ, красотата на цялата природна картина и шума от буйните му води. 

во

Вляво от тази площадка има стръмна пътечка, с която можете да достигнете до основата на водопада. Той представлява две стъпала, като второто е около 3-4 метра високо. И двата пада образуват малки езерца – котли в скалите, като долното езеро, често се използва от туристи за разхлаждане през летните месеци. 

в

Водата на реката е кристално чиста и винаги студена. Тя идва от високия Пирин и се подхранва от неговите езера, затова водопадът е пълноводен през всеки сезон и почти не губи от своя дебит, което е рядкост за водопадите в България. Ако търсите още планински приключения, близката хижа Яне Сандански е изходна точка за няколко маршрута в Пирин. 

водопад

Попинолъшкият водопад е обявен за природна забележителност през 1965 г. и задължително трябва да го включите в своята колекция от водопади, когато имате път към този прекрасен край на България.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук