Над 450 състезатели се впуснаха по трасето на "Байк и Рън за Чепън"

2316 преглеждания

Рекорден брой деца се включиха в детската надпревара за бегачи и колоездачи

При отлично време за спорт на открито и перфектна организация стартира седмото издание на най-вълнуващата байк и рън надпревара в България. В 9.30, кметът на община Драгоман Андрей Иванов поздрави участниците и гостите, които са изпълнили улиците на града и пожела успех на състезателите. На откриването на събитието присъстваха Любен Кънчев - заместник министър на туризма, Валентин Милушев - депутат от 44-то НС, кметове на съседни градове и общини, кметове и представители на Република Сърбия - Владан Васич - кмет на Община Пирот, Владица Тошич - Председател на „Еврорегион Нишава“, Милан Попович, Владица Димитров, кмет на община Димитровград и преседателят на ОбС Димитровград - Зоран Джуров, Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Атанас Танев - председател на общинския съвет на Костинброд, Борислав Борисов, кмет на село Петърч и др.

Любен Кънчев, заместник министър на туризма отправи приветствие към участниците, като подчерта успешната формула, която община Драгоман прилага при развитието на туризма в региона, съчетавайки културно-историческите му дадености, красивата природа с възможностите за активен спорт. Той предаде специалните поздрави на министър Ангелкова към организаторите и гостите и акцентира върху сътрудничеството между общини, държавни институции, предприемачи като успешна формула за развитието на спорта и турзима, а и на икономиката в региона на запад от София.

Веднага след официалната част, г-н Кънчев даде символичен старт на надпреварата в беговите дисциплини на "Байк и Рън за Чепън". Бегачите ще предизвикат себе си в две дистанции - от 21 и 42 км., като маршрута им минава през живописните склонове на Чепън планина и най-високата ѝ точка - връх Петров кръст. Началото на трасето е Център за опазване на влажните зони, от където ще започне реалното състезание и в двете дисциплини - бягане и колоездене. 

В 10:15 ч. колоездачите се наредиха на символичната стартова линия в центъра на Драгоман. Началото на надпреварата бе дадено от депутата в 44 ОНС Валентин Милушев, като към официалния старт се отправиха стотици колоездачи. Те също ще премерят сили в двете дестинации от 21 и 42 км., като както EspressoNews писа, От тази година велосъстезанието е част от Български колоездачни серии. То е разделено на две основни категории XCM и Хоби. В XCM "Рейс Серии" участват всички желаещи, които са регистрирани в Българска колоездачна лига и ще се борят за точки важащи за годишната ранглиста. Всички участници ще преминат и през най-високата точка на трасето - първенецът на Чепън планина, Петров кръст, като от 1208 метра надморска височина ще се насладят на изключителната панорамна гледка, който се разкрива от него. Състезаталите в 42 километровата дистанция ще имат три спирки за подкрепа и почивка, а тези в по-късата дисциплина - една. 

Рекорд при най-малките участници отчитат организаторите. Над 60 деца, разделени в три възрастови групи - от 3 до 5 години, 6-8 и 9-12 г. Те ще премерят сили в бягането и колоезденето в "Мини Байк и Рън".

За гостите на града, дошли да се насладят на хубавата природа и да наблюдават благородната надпревара, организаторите от общината са приготвили специална програма и различни изненади, с които да поддържат настроението им и да създават положителни емоции. Те се насладиха на музикалните изпълнения на децата от "Габерче" от село Габер и на танците на малчуганите от ансамбъл "Ритмика". Изпълнения ще има и рок-група "Ритмика" и др.

Разнообразната програма ще продължи през целия ден, като и кметът на общината, г-н Андрей Иванов е подготвил специална изненада за зрителите. Специална томбола, ще определи осем късметлии, които днес ще посетят Неделищкия манастир, водени от Даниела Тодорова - ръководител на туристическо-информационния център в града. Тя ще ги запознае със забележителностите по пътя към духовната обител и ще ги поведе към историята и легендите, които пази манастирът.

EspressoNews е медиен партньор на седмото издание на "Байк и Рън за Чепън" и ще информира читателите си чрез живи видео връзки и информация за развитието на състезанието и за съпътстващата програма. Видеата можете да видите във фесбук страницата на регионалния портал за новини на запад от София. Пълната програма на надпеварата е:

ПРОГРАМА БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН, 28 АПРИЛ 2018

07:00 ч. Среща на Централна гара за влака към Драгоман

07:25 ч. Влакът тръгва

08:30 ч. Влакът пристига в Драгоман

09.15 ч. Официално откриване на състезанието

09.30 ч. Старт на бегачите

09.30 ч. – 10.30 ч. – Забавна програма

10.30 ч. Старт на колоездачите.

10.30 ч. Начало на детските занимателни игри и състезания 

10.45 ч. – Коктейл за официалните гости

11.00 ч. – 13.00 – Забавни мероприятия и концерти на площада

15.30 – 16.00 ч. – Финал и награждаване

 Мини Байк и Рън" 2018

10.30 - 11.30 ч. Байк състезание

11.30 - 12.30 ч. Рън състезание

12.30 – 13.00 ч. Награждаване

13.00 – 14.00 ч. Анимация и забавни развлечения

14.00 – 15.30 ч. Въжен парк на предизвикателствата

17:30 ч. Среща на гарата в Драгоман

17:44ч. Влакът отпътува обратно към София

 

От мястото на събитието предава:

Мария Маркова

Снимки - Ангел Лазаров