Над 500 участника в деветия Байк и рън за Чепън се състезаваха за възстановяване на Драгоманското блато

811 преглеждания

Над 3000 лв бяха събрани от такси за участие на състезателите

Над  500 колоездачи и бегачи се включиха в деветото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ този уикенд. Събитието, организирано от магазини „Стената“ и Община Драгоман, за пръв път тази година се случи през есента под надслов „Адреналин с кауза“.

Състезателите премериха сили в 18 дисциплини, включително новата дистанция от 30 км. Освен от България, на старта застанаха и участници от Аржентина, Русия, Франция, Португалия, Македония, Холандия и Дания. Участие взеха и над 100 дечица, включили се в придружаващото „Мини байк и рън за Чепън“ като най-младият участник бе само на една година. Влагата в есенния ден и калта по трасето не успя да уплаши надъханите за емоции и постижения участници в надпреварата, чието класиране по категории може да бъде разгледано ТУК

Над 3000 лв бяха събрани за възстановяване инфраструктурата на силно опожареното през януари тази година Драгоманско блато в кампанията за регистрация за надпреварата, провеждаща се традиционно в района на защитената местност край Драгоман, попадаща в регистъра на Натура 2000 и едно от 11-те световно значими орнитологични местности в България.

„Байк и рън за Чепън“ тази година изигра важна роля в цялостната фондонабирателна кампания на Сдружение за дива природа „Балкани“, която освен от състезателни такси регистрира дарения от любители на българската природа и природозащитни организации за изграждане на нова, дървена инфраструктура. Целта е да се осигури достъп до сърцето на блатото с дървени мостчета и да се реконструира наблюдателната кула за птици. От СДП „Балкани“ уверяват, че възстановителните дейности вече започват и първи резултати ще бъдат представени съвсем скоро.

„Едва успяхме да вместим събитието в годишния календар на състезанията, предвид динамичните промени покрай епидемиологичната обстановка тази година. Хубавото е, че освен даренията от такси, съвместно с СДП “Балкани” успяхме да привлечем и над 40 доброволци, които дойдоха на 4 октомври да почистим заедно унищожените участъци от блатото, да демонтираме и изнесем опожарената и негодна дървена конструкция. Хората бяха щастливи, че правят нещо полезно и смислено за българската природа.“ Товa сподели идеологът на състезанието и дългогодишен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

Организаторите изказват благодарности към всички партньори, които зарадваха първенците в различните категории с атрактивни и функционални награди - уред за мобилно почистване и аксесоари за бягане и колоездене от Kärcher, ваучери за слънчеви очила Julbo, спортни колани и несесери Deuter, бутилки от SIGG, козметика за спорт Biofresh, хранителни добавки за спорт от Doppelherz, восъчни кърпи LibyanaLave, крафт бира Beer Bastards и др.

Всички включили се в тазгодишния „Байк и рън за Чепън“ демонстрираха високо равнище на екологично самосъзнание  - за поредна година с готовност откликнаха на призива на организаторите вместо пластмасови шишета да ползват собствените си съдове за многократна употреба за вода. Минимизирането на пластмасовия отпечатък е и една от основните цели на организаторите за поредна година: новото е, че в издание 2020 традиционните “свински опашки” за прикрепване на номерата на участниците бяха подменени с канап, а пластмасовата маркировка - заменена с табели.  На помощ при маркирането бе високопроходим автомобил Mahindra.

Вкусни и здравословни енергийни барчета за участниците предоставиха от Go4 заедно с био продуктите на Harmonica, енергийни напитки за жадните  за презареждане на подкрепителните пунктове и след финала бяха налични благодарение на High5, a бира Витошко лале очакваше всички успешно финиширали състезатели.

В рамките на събитието желаещите имаха възможност да тестват електрически колела от VeloMasters.BG, а иновативната мобилна водоструйка за почистване на колела от Kärcher се превърна в едно от най-търсените неща в края на състезанието, заради силно мокрия терен от излелите се сериозни количества дъжд предната вечер. Магазини „Стената“ и Община Драгоман благодарят за поредна година и на БДЖ за предоставените специални вагони за пътуващите с велосипедите си състезатели.

Въпреки усложнената епидемиологична обстановка, която наложи отлагането на „Байк и рън за Чепън“, състезанието ще бъде запомнено без инциденти, висок спортен дух и много настроение. Над 1000 състезатели и зрители преживяха един запомнящ се спортно-екологичен ден, от който си тръгнаха със страхотни награди и усмивки. Макар и есенно, времето бе със състезателите и организаторите, които проявиха гъвкавост и организираха „Байк и рън за Чепън“ преди всичко с мисъл за здравето на присъстващите, спазвайки всички противоепидемиологични мерки - по-ранен старт, противоположни трасета, отстояние между участниците.

С оптимизъм за една по-добра 2021 г, организаторите вече започват подготовка за 10-тото издание на „Байк и рън за Чепън“, което е през следващата година.

Снимки: Добрин Минков и Пламен Куденко

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук