11-тият Байк и рън за Чепън: слънчево време, близо 600 състезатели, около 90 деца и над 3000 лв, дарени за природозащитна кауза

383 преглеждания

Следващото издание на състезанието ще бъде на 29 април 2023 г.

Близо 600 участници се включиха в 11-тото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън” в Драгоман тази събота. Слънчевото време и добрата предварителна подготовка създадоха условия за едно приятно адреналиново изживяване, в което състезателите имаха възможност изцяло да се съсредоточат върху своето представяне и да се насладят на живописни есенни гледки по трасетата на надпреварата. Окончателното класиране може да бъде разгледано тук: chepan.stenata.com/резултати.

Благодарение на всеки 5 лв от таксите за участие бяха събрани над 3000 лв, които ще бъдат дарени в полза на Опръстенителния орнитологичен лагер в Дуранкулак, отдаден на изследването и опазването на птичето биоразнообразие - проект на НПМ-БАН, ИБЕИ-БАН, СДП "Балкани", Фондация ЛЬО Балкан и г-н Патрик Бергкамп. Усилията за набиране на средства за инициативата продължават и след края на състезанието - 50% от средствата от продажбата на кърпа Buff със специален дизайн, посветен на каузата, ще бъдат превеждани по сметката на проекта. Допълнително вдъхновение и стъпка бе изработването на канчета и магнити с красивата визия на кампанията, дело на художничката София Попйорданова, които заедно с лимитирания Buff ще бъдат предлагани в магазини Стената и онлайн магазина на Национален природонаучен музей.

В издание 11 Байк и рън за Чепън обяви своята подкрепа и за глобалната кампания на “Розов октомври” в борба с рака на гърдата, която насърчава хората да спортуват като регистрират двигателната си активност в специално приложение. С помощта на интензивното участие от родна страна, България засега държи първото място измежду 23 държави-участници в кампанията.

Тази година атрактивна част от състезанието стана дисциплината E-байк 44 км, подкрепена от Е-колело, а детското състезание регистрира посещаемост от близо 90 деца, чието оживление огласяше района около площада на Драгоман, където на разположение на най-малките бе и атрактивна въжена градина.

Организаторите от магазини “Стената” изказват своите благодарности на всички партньори, благодарение на които събитието се осъществи по най-добрия начин: в помощ на маркировката влезе високопроходимият автомобил Subaru Forester, БДЖ осигуриха както всяка година вагон за безплатен превоз на велосипеди, Epic Bike Shop предостави ремонтни услуги, Karcher България предостави специализирани водоструйки в услуга на всички желаещи да измият колелата си, както и награди за призьорите. За първи път бе направена групова застраховка на всички участници благодарение на Parana.

В наградния фонд се включиха още магазини Стената с ваучери за всички призьори,  SIGG, Skullcandy, Dunav Ultra, Doppelherz, Valnuts и E-kolelo, а вкусна енергия на подкрепителните пунктове осигуриха още Backbar, Valnuts, Harmonica, Doppelherz,  Redbull и Sponser.

Ясна е вече датата за следващото издание - през 2023 г. Байк и рън за Чепън ще се проведе за 12-ти път на 29 април, с което надпреварата се завръща в оригиналния си пролетен формат. 

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук