Неронци почетоха своя патрон с изложба „Нежно ухание“

2833 преглеждания

Почитателите на големия художник събират средства за поставяне на негов паметник в Божурище

На 18 април сдружение „Клуб „Неронци““ осъществи първата си инициатива, посветена на изграждането на паметник, в чест на художника със световна слава Димитър Казаков – Нерон. Те представиха изложбата "Нежно ухание" в шоурума на Мебели Станков в град Божурище. Посетителите определиха благотворителното събитие като необикновена изложба-спектакъл с неповторим и същевременно нестандартен замисъл. Организаторката на събитието Вали Станкова получи признание от кмета на Сандански, който изпрати специален поздравителен адрес, а Георги Димитров, председател на ОбС Божурище и Владислава Симеонова - зам. кмет на Божурище я поздравиха лично за добрата организация и упоритостта, с която клуб „Неронци“ работи за постигането на целите си.

Благодарение на съдействието на кмета на Сандански, Кирил Котев, културния експерт, Петя Костадинова, Атанас Атанасов, Александър Терзиев и кмета на община Божурище, Георги Димов, гостите получиха рядката възможност да видят и да се насладят на оригинални творби на гения Казаков.

Изложбата беше открита със завладяващото изпълнение на момичетата от школа за танцови изкуства „Бекирски“, с ръководител Соня Бекирска, които представиха танца си „Самодиви“. След това посетителите разгледаха многобройните картини, дарени от професионалисти и любители художници за каузата. Особено впечатление направиха творбите на ученици на самия Нерон, подражаващи на стила му, както и тези на несравнимата Галя Букова, в чиито картини е запечатан истински живот. Марисиана Влашева-Михайлова и водещата Анета Вълканова заредиха събитието с позитивна енергия, което спомогна за откупуването на много от картините още по време проведения на място търг.

В края на събитието, членовете на клуб „Неронци“ - Ива Методиева, Симона Петкова и Ели Петрова, заедно с организаторката Вали Станкова, подариха на публиката творчески пърформанс, изпълнен с креативност, под звуците на Жан Мишел Жар.

Кметът Георги Димов посети изложбата на следващия ден, поздрави за красивите творби и откупи една от тях. Вали Станкова и Анета Вълканова му подариха емблематична картина, свързана с Божурище, наречена "Вековните дървета", с посланието да пази града и да твори неща, които да останат във времето като вековните дървета.

Желаещите да посетят изложбата "Нежно ухание" и да се сдобият с някоя от картините, могат да го направят до 23.04.2018 г., или да участват в онлайн търга до 01.05.2018 г, който ще се проведе на Фейсбук страницата на Клуб "НЕРОНЦИ", а чаровната Вали Станкова пожелава на всички читатели: „Не забравяйте да обичате себе си и изкуството!“

Мaтериалът е изготвен от Габриела Янкова, ученичка в 10 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет