ОУ „Васил Левски“ с. Церово, отбеляза 140-та си годишнина

2181 преглеждания

Спектакъл „Нека бъде светлина“ отбеляза празника

На 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ОУ „Васил Левски“, с. Церово, тържествено отбеляза своята 140 годишнина. Празничният ден започна в 9:00 ч. в сградата на училището, където знаменосците с тържествен ритуал предадоха на директора старото знаме на училището и приеха новото, като обещаха да го пазят чисто и неопетнено. Новото знаме беше осветено от отец Стефан от Батулийския манастир.

Един от ключовите моменти в честването на 140 годишнината на образователната институция в Церово, бе възраждането на училищната библиотека. Тя носи името на Кортеза Величкова и се помещава в напълно обновена и мебелирана за целта стая - светла, просторна и уютна. На свой ред новата придобивка беше благословена по християнски обичай.

В специално изградена за целта ниша се постави капсула на времето с послание да бъде отворена след 10 години, когато училището ще чества 150 годишен юбилей.

С разноцветни шапки, като първите редове формираха българския трикольор, и знамена в ръка, в 9:30 ч., възпитаниците на училището, заедно с гости и родители, под звуците на химна „Върви, народе възродени“ се отправиха с празнично шествие към салона на Народно читалище "Христо Ботев-1929", с. Церово за тържествено честване на празника.

Тържеството започна в 10:00 ч., а гости на празника бяха Нина Копринджийска - заместник-кмет на община Своге, Красимир Петков - председател на Общински съвет Своге, Петър Петков - кмет на Церово, директори на училища и детски градини в община Своге, бивши учители, родители и приятели.

Тържествената програма потопи публиката в историята и разцвета на ОУ „Васил Левски“ от далечната 1879 г., когато започва летоброенето на училището, до днес като паралелно с това ни преведе от времето на безпросветно минало и тъмнина, през делото на Кирил и Методий, просветителите и борците за българщина до днешни дни. Не случайно беше избрано и мотото на честването „Нека бъде светлина“. Празникът завърши с едноименната песен, по време на която на сцената се качиха и запяха „Нека бъде светлина, нека има деца“ и всички ученици и учители от публиката.

Много емоции предизвика и връчването на плакети на бивши учители, отдали целия си живот на церовското училище.

Освен учениците от училището, за доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха Детска танцова школа „В Шоплукъ-Церово“ и танцова формация "Пламъче" при Дом на културата на транспортните работници в България.

Съдействие за подготовката на тържеството оказа НЧ „Христо Ботев-1929“, с. Церово.

Мариана Георгиева

Снимки: Пенчо Георгиева