Петото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър излъчи своите победители

393 преглеждания

Актьорът Павел Поппандов получи своя звезда в „Алеята на славата“

Любимият на поколения българи актьор Павел Поппандов получи своя звезда в „Алеята на славата“ на петото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър, което се проведе в периода от 14 до 20 октомври, в град Сливница. Така, неговото име се нарежда до тези на Филип Трифонов, мимът от Цирк дю Солей, Юрай Бенчик и британските звезди Сю Ходж и Кийт „Падингтън’“Ричардс от „Ало, ало“ - най-успешния британски комедиен сериал за всички времена.

Организаторите на фестивала и професионалното журив състав: Николай Гундеров - творчески директор на фестивала, Стефан Денолюбов - актьор, Ирини Жамбонас - актриса и Галя Крайчовска - телевизионен водещ, определиха следните награди:

Най-добър актьор - Валентин Ганев, за ролята му в „Контрабасът“, Народен театър „Иван Вазов”, гр. София;

Най-добра актриса - Нина Димитрова, за ролята й в „Каквото направи дядо...”, Театър „Кредо”, гр. София;

Специалната награда на журито - Михал Хехт, Чехия, за изпълнението му в „Пантомима на старите майстори“;

Наградата за впечатляващ спектакъл - „За Първото българско царство: Отшелника“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“, гр. Габрово;

Наградата на публиката - „Майстори”, Драматичен театър-Ловеч;

Наградата „Нови хоризонти” на направление „Kултура” в Община Сливница - Надежда Петкова за ролята й в „“За Първото българско царство: Отшелника“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“, гр. Габрово;

Наградата на Община Сливница - „Играещият оркестър”, Национален театър „И. Л. Караджале“- Букурещ, Румъния;

Първите четири издания на фестивала преминаха с голям успех и медийно покритие. Сред гостите бяха елитни театрални формации от България, Чехия, Словакия, Сърбия, Северна Македония, Молдова, Турция, Германия, Великобритания,  които се състезаваха за любовта на публиката и престижните награди на компетентното жури.

Медиен партньор на Европейския фестивал на пътуващия театър е Българската национална телевизия.

Журито на фестивала се състои от постоянните му членове - Николай Гундеров, творчески директор на фестивала и Галя Крайчовска, водещ в Българската национална телевизия, като към тях всяка година се присъединяват известни личности от областта на културата. Сред тях са: Румен Димитров, зам.-министър на културата, проф. Елена Баева - театрален педагог и режисьор, основател на театралния колеж “Любен Гройс”, театралният критик и драматург на държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, Богдана Костуркова, актьорите Павел Попандов, Мария Статулова и др.

Мисията на Европейския фестивал на пътуващия театър е да предостави сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации от България и Европа, да насърчава мултикултурния диалог, да стимулира културния обмен и обмяната на професионални идеи между творци и артисти от различни краища на Европа и не на последно място - да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.

Източник: Община Сливница

Снимки: Община Сливница