По-късно ще бъдат изплатени инвалидните добавки за пенсионерите с ТЕЛК

1695 преглеждания

Причината е, че плащането на новото финансово подпомагане се поема от АСП

По-ниски пенсии за месец януари ще получат хората, които ползват инвалидна добавка. Това съобщи в ефира на btv министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той обясни, че от тази година на мястото на инвалидните добавки се изплаща нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от социалните. Средствата, които са повече катo сума, ще бъдат изплатени до средата на февруари, увери социалният министър.

340 000 са пенсионерите, които засяга промяната. Право на инвалидна добавка от 30 лв. имат  възрастни хора, които са с ТЕЛК. Досега добавките се изплащаха от НОИ. От януари обаче ще ги изплаща Агенцията за социално подпомагане, която изчаква да мине съответният месец и да прави плащането в следващия, откъдето идва и забавянето.

Промените се налагат заради влезлия в сила от 1 януари Закон за хората с увреждания, според който всички хора с трайни увреждания над 18 години ще получават нова месечна финансова подкрепа, която ще е по-висока от досегашната и ще подлежи на ежегодна актуализация, тъй като е обвързана с линията на бедност, разясни още министър Бисер Петков.

Смисълът на промяната е да получават по-голяма подкрепа. Тези социални инвалидни пенсии в непълен размер бяха отпускани до края на 2014 г., след това спряха да се отпускат, но продължиха да се изплащат в замразен размер. Сега минималният размер на помощта, която ще получават хората със степен на увреждане над 71% до 90%, е 52,20 лв., отбеляза Петков.

По думите му неудобството, което ще се получи, е заради това, че двете системи плащат по различен график. НОИ изплаща пенсиите за текущия месец, а Агенцията за социално подпомагане плаща за предходния месец.

Голяма част от тези 340 000 пенсионери получават месечни добавки за социална интеграция от Агенцията за социално подпомагане. По данни на АСП става дума за 290 000 души, те ще си получат добавките за месец декември през януари и съответно няма да имат никакви задължения да правят постъпки, защото по служебен път новите месечни помощи ще им бъдат изплащани, посочи министърът.

50 000 пенсионери, които не получават месечни интеграционни добавки от АСП ще трябва да подадат заявления, за да получават новата месечна помощ. Това трябва да стане в дирекцията за социално подпомагане по техния настоящ адрес.

Източник: btv
EspressoNews