Превръщат библиотеките в класни стаи

176 преглеждания

Споразумение между МОН и Министерство на културата ще помогне за по-пълноценното взаимодействие между училищата и библиотеките

Подготвя се споразумение между МОН и Министерство на културата, което ще помогне за по-пълноценното взаимодействие между училищата и библиотеките, като и те ще се превърнат в класни стаи, подобно на музеите и театрите. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на националния форум „Библиотеките днес“, съобщи пресцентърът на МОН.

„Взаимодействието между училищата и библиотеките разширява интереса у децата към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство и помага за утвърждаване на духовните ценности на нацията.“, посочи още Сачева.

По думите й това взаимодействие е изключително важно за талантливите деца - да разширяват кръгозора си, а също и за тези, които не изпускат телефоните и таблетите, за да не бъдат само потребители, а да получават знания и култура. Деница Сачева подчерта, че сътрудничеството с библиотеките ще е полезно и за децата, в чиито семейства не се купуват и не се четат книги. Библиотеките са естествени центрове, в които да се насърчава и развива информационната грамотност, посочи още тя.

В националния форум участват над 500 представители на обществените библиотеки в страната, академичните среди и бизнеса, представители на изпълнителната власт и неправителствени организации, като и гост-лектори от Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации.

EspressoNews