София под ключ или не съвсем!?

1534 преглеждания

Коментар на Елена Захариева, ученичка в Националната търговско-банкова гимназия, гр. София

На 16.04.2020 г., на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19, беше взето решението до второ нареждане да се забрани свободното влизане и излизане от столицата, с цел да се спре разнасянето на заразата. Тези мерки бяха наложени най-вече, за да се предотврати, до колкото е възможно, пикът на Covid-19 в България, който се очакваше да настъпи около Великден. Според проучвания, огнището на болестта в държавата е именно София и по план, ако не бяха предприети тези превантивни действия, не се изключваше възможността по време на празниците тя да се разнесе и по малките населени места.

В новото правило, разбира се, беше направено и изключение, касаещо всички автомобили със специален режим на движение, товарните превозни средства, които трябва да докажат, чрез документи, важността на превозвания от тях товар, аварийните автомобили, тези които са част от електроразпределителните дружества и др. Но дали в новия закон се вслушаха останалите или решиха да се водят по свои собствени правила?

Факт, е че настоящата световна пандемия хвана всички страни почти неподготвени. България е една от държавите с най-бързо взети мерки по случая. Относно това, управлението и  българските медици, заслужават най-искрени поздравления. Същото, обаче, далеч не може да се каже за част от нашите сънародници. Има много хора, които взеха правилното решение и въпреки трудностите, си останаха вкъщи и излизат само при необходимост. Те, за жалост, най-често стават жертви на останалите, които смятат себе си за недосегаеми и по един или друг начин „над закона“ и болестта.

Този тип хора отново се проявиха и след наложената забрана за напускане на столицата. Множество репортажи на големите медии показаха, как въпреки всичко, „хитрите“ Бай Ганьовци на новото време пак взеха решението да направят „номер“ на властта като се пробват да напуснат София без основателна причина и с фалшиви декларации. Много от тях не успяха, заради собствената си глуповатост, опитвайки се да убедят органите на реда и проверяващите, че спешно трябва да отидат на работа, с натоварени на автомобила, храна за празника, велосипеди и дори моторна лодка.

Атаката на съвременния Бай Ганьо съвсем не приключи до там. Опитът за преминаване на част от тази прослойка се оказа успешен. По-късно, обаче, някои от тях сами си признаха за деянието си и то в национален ефир, съпътствано с най-наглия тон, на който са способни. За жалост ниското самочувствие на част от българите, водено от мнението, което някои от другите държави имат за нас се дължи изцяло на поведението на точно тези хора, които не спазват правилата и си мислят, че по този начин са по-умни от останалите, но истината, е че така надхитряват само себе си и излагат останалите на риск.

За момента никой не може да предвиди докога ще продължи извънредното положение във връзка с Covid-19, не е ясно и дали по някакъв начин ще успее да се промени и поведението на въпросните Бай Ганьовци. Нещото, което е сигурно, е че останалите българи трябва да покажем, че сме по-силни от тях и така да помогнем на държавата си по време на тази кризисна ситуация. Сега е моментът да докажем, че можем да бъдем единни и да носим отговорност както пред себе си, така и пред света.

Магията на театъра

Материалът е изготвен от Елена Захариева, ученичка в Националната търговско-банкова гимназия, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин