Стефановден е!

191 преглеждания

На същия ден се празнува паметта на Св. Теодор и Св. Теофан Начертани

На третия ден след Рождество Христово - 27 декември, Българската православна църква отбелязва Деня на Свети Стефан -  първия християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община-църква. 

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина души дякони /служители/, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на съвета на юдейските старейшини влизат в спор със Свети Стефан, но не устояват на "духовната му сила и мъдрост". Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон.

Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите "Господи, не им зачитай този грях!". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити чрез видение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.
 
На същия ден се празнува паметта на св. Теодор и св. Теофан Начертани.
 
На 27 декември своя официален празник отбелязва и община Драгоман. Той е обявен с решение № 302 от Протокол №13/19.12.2012 на ОбС-Драгоман.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. Днес имен ден имат всички, които се казват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.
 
Екипът на EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благоденствие!