С анекс към КТД: 10 дни допълнителен отпуск за учителите, прекарали ковид

244 преглеждания

1300 лв. минимална работна заплата за старши учител и старши възпитател, за главен учител и главен възпитател стартовото възнаграждение е 1350 лв

Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с ковид, ще имат право на 10 работни дни допълнителен платен годишен отпуск. Целта е по-ефективното им възстановяване, съобщиха от КНСБ.

Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование.Той бе подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев,  лидерът на СБУ д.ик. н. Янка Такева, председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Асен Александров, лидер на Сдружението на директорите в средното образование в Република България.  

Предложението за осигуряване на допълнителен отпуск за заразилите се с корона вирус учители бе направено от Синдиката на българските учители. Той подкрепя и с финансова помощ заболелите си членове.

Анексът предвижда още 1300 лв. минимална работна заплата за старши учител и старши възпитател, за главен учител и главен възпитател стартовото възнаграждение е 1350 лв. Договорени са по-високи  прагове и за специалистите с ръководни функции. Новите основни минимални работни заплати влизат в сила със съответното решение на Министерския съвет за увеличаване на стандартите за делегираните от държавата дейности по образованието от 2021 година.

Източник: КНСБ, Снимка: freepik.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук