Ботевград става първият уикиград в България

2112 преглеждания

Предстоят обучения за желаещите да се включат в проекта

Ботевград приема предизвикателството и отговорността да се превърне в първия уикиград в България. Иновативният проект се разработва от Общината и Уикипедия България и цели да бъде създадена свободно достъпна онлайн енциклопедия, в която жители и гости на града да могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и селата около него. Част от екипа на проекта е и д-р Десислава Алексова, която разкрива подробности в следващото интервю:

Какво е уикиград и кои са другите населени места, реализирали подобен проект?

Подобна практика не е непозната на света. Първият в света уикиград е град Монмът в Уелс, а след него много други градове се възползват от платформата на свободната енциклопедия, за да популяризират с почти нулев бюджет своите дестинации. Според Дейли Мейл от създаването на Монмътопедия се наблюдават повишен интерес към града и увеличение на туристическите посещения в него.

Освен това доброволната работа по осъществяването на подобни проекти сплотява местните граждани, създава връзки помежду им, помага им да опознаят собствения си град по-добре, да се привържат по-силно отпреди към родната си земя, а създадените статии се превръщат в надежден и сигурен източник на информация.

Как се породи идеята и защо Ботевград?

Случайно и неочаквано. Във връзка с проучване за възможностите за развитие на туризма в Ботевград започнах да пускам закачливи и провокативни постове в профила си във фейсбук и да следя нагласите как се възприема това, което правим. Мой приятел, доброволец в Уикипедия, коментира един от постовете. Дори не си спомням за какво се отнасяше. За първи път от него  чух понятието уикиград и се вдъхнових. Въвлякох още една доброволка от Ботевград и тримата разработихме концепция, която представихме на кмета на Ботевград. Г-н Гавалюгов реагира с голям ентусиазъм като дори участва в изработването на логото и наименованието - WikiBotevgrad. Активно се включиха още няколко общински служители, включително  единият зам.-кмет и секретарят на общината. Директорката на Градската библиотека също прегърна идеята, от читалището и музея – и те, присъединиха се и други уикипедианци, формирахме силен доброволчески екип и запретнахме ръкави да реализираме проекта.

Какво предстои?

Проектът за превръщане на Ботевград в първия уикиград в България включва допълване на съществуващи и създаване на общо над 150 статии за града, както и добавяне на снимки за илюстриране на подготвените материали. Подготвят се и информационни табели с QR кодове, които след сканиране с мобилно устройство препращат към съответната статия в електронната енциклопедия Уикипедия на български и английски език.

С цел да запознаят с инициативата всички заинтересовани граждани, Община Ботевград, съвместно с Библиотека „Иван Вазов“ към НЧ „Христо Ботев 1884” и Уикипедия организират семинар на 11 октомври от 17:30 ч. в сградата на библиотеката. По време на събитието всички желаещи – от ученици, през любители, до учени и изследователи, ще разберат как могат да станат част от проекта „Ботевград – първият уикиград в България”.

На 18 октомври от 10:00ч. и 14:00ч. в сградата на библиотеката ще се проведат обучения на желаещите да участват от специалисти на Уикипедия България.

Каня най-сърдечно екипа на EspressoNews да дойде на семинара и да се запознаете с повече подробности.

Кой може да се включи?

Всеки, включително и вие. Стига да припознаете каузата. Работата е изцяло на доброволен принцип и всеки, който има желание може да се включи – от раздаване на брошури, привличане на участници, популяризиране, спонсорство до писане на статии и логистика. Няма значение от кой край на страната сте, на колко години сте, дали сте писали статии някога. Именно затова сме предвидили обучения.

Ако друг град прояви интерес да последва добрият пример как бихте реагирали?

Ще бъдем много радостни и ще споделим опит. Инициативата е нещо ново, както за страната, така и за родните уикипедианци. Любопитното е, че Уикипедия работи доброволно съвместно със Зоологическата градина в София, Държавна агенция „Архиви“, Полският институт, Гьоте институт, Национален политехнически музей, Национален природонаучен музей, както и с библиотекари в няколко областни града, но това е първото сътрудничество с oбщина. Правени са опити и с други общини в България, но при мисълта, че няма пари за усвояване, всичко е приключвало с добри пожелания за бъдещето. Искрено се надявам и други кметове да последват добрият пример на г-н Гавалюгов. Общините на Запад от София са сравнително малко познати и подобна инициатива ще допринесе, както за популяризирането им и създаване на положителен имидж, така и за сплотяване на местните общности.

„Надявам се да послужим за пример и на други прогресивно мислещи общини в България. Инициативата изисква съвместна работа на граждани и институции, млади и стари, професионалисти и ентусиасти. Онова, което ни обединява, е любовта към родния край и се надявам осъществявайки този проект,  да имаме още по-силно усещане за принадлежност към една здрава общност”, коментира кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

EspressoNews