В ДНК-то е „тайната“

1831 преглеждания

В ДНК-то е „тайната“

Миналото е една от основите за  национален дух и самочувствие. Както са казали хората „Човек без минало е като дърво без корен“. Националната идентичност на българина е съвкупност от традициите, бита, езикът, фолклорът, вярата и неговите герои. Към идентичността с миналото спадат и историческите трагедии, страданията и  жертвите. Националната идентичност  създава чувство за устойчивост. Защото връзката с миналото дава чувство за сигурност, а човекът има нужда от това.

Миналото на община Божурище, кратко по време, но богато по съдържание, отрежда важно място в историята на България и изграждането на национална идентичност. Днес родовата памет и миналото играят важна роля в тази малка община.

В ДНК-то на българина е „тайната" за произхода му, неговата идентичност. А за да помни героите си община Божурище разчита на едни от най-старите институции на територията на общината – Народните читалища. Те са водещ културно-възпитателен и информационно-духовен център за обществеността.  

Във всяко село в общината, както и в самия град Божурище има читалища и дейци, на които дължим признателност. Те не ни позволяват да забравим кои сме и от къде сме тръгнали. Към тях има творчески формации, активно участващи в културния и социалния живот на общината. Те са в основата на всички концерти, които целогодишно се провеждат,  по повод национални празници и общински инициативи като - за Трети март – Денят на Освобождението, 24 май – Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост, Денят на Божура и други. Те пазят обичаите останали от едно време, като на пролет момичетата лазаруват, а на Коледа момчетата коледуват. Тези традиции, без аналог в европейската и световната култура, се съхраняват и развиват.

Културните институции, училищата и конната база носят имената на Солунските братя Кирил и Методии, генерал Крум Лекарски, летец Христо Топракчиев и  Христо Ботев, значими фигури, борили се за свободата на България и нейния просперитет. Което е свидетелство, че божурчани помнят и почитат историята си.

Свидетелство са и материалите, създадени от участниците от община Божурище за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет" за героите на града с име на цвете –летецът Христо Топракчиев, полковникът Димитър Списаревски, авиоинжинерът Цветан Лазаров, музикантът  Ерол Ибрахимов и майсторът  по авио и ракетомоделизъм Ангел Янков.

Както навсякъде по света хората са различни, така и в община Божурище се откриват хора, които не пазят и почитат историята си. Но по-голямата част от жителите го правят - даряват средства, шият носии, правят мартеници, участват в танцовите състави за фолклор, организират събития и други дейности, който каквото може.  

Читалищата остават чудо на възрожденската епоха, част от идентичността на България. Смея да твърдя, че неговите сегашни дейци, независимо дали са пряко или не свързани с него, са „съвременните будители“, които поддържат огъня на културната дейност, традициите и ценностите на България. Те са тези , благодарение, на които се отличава страната ни и допринасят за изграждането на нейната уникална идентичност.

Нека помним, почитаме и пазим историята си.

Нека уважаваме миналите и съвременните будители.

 

Материалът е изготвен от Йоанна – Виктория Лозанова, ученичкa в 11 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, за ученическия проект на EspressoNews  „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

Снимки: Танцов състав „Животвор“,  НЧ „Христо Ботев 1934“,  Лазарки

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.