„По стъпките на Вазов“ от Лесковдол до връх „Ветрило воденица“

2546 преглеждания

Желаещите да се включат в инициативата могат да го направят пеша или с велосипед

За поредна година фестивалът „По стъпките на Вазов“ ще събере край с. Лесковдол любителите на природата и почитатели на творчеството на патриарха на българската литература. Събитието ще се проведе на 3 август (събота) от 09:00 ч., в местността „Могилата”, в подножието на вр. Ветрило воденица, с. Лесковдол. Негови организатори са сдружение „Обединени балкани“ и велоклуб „Велокрация”.

В програмата на фестивала са включени печене на хляб в подница, биене на  масло, тъкане на килими с разбой, предене на къдели, изработване на глинени съдове с грънчарско колело. На живо жътварки ще жънат и пеят жътварски песни, връзване на снопи, на хармана - вършитба с коне. Ще бъдат представени и творби от творчеството на Вазов и Петър Бурлак Вълканов с неговата стихосбирка „Корени“. За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижат самодейни певчески и хорови състави от община Своге и страната.

Желаещите да се включат в инициативата могат да избират дали да стигнат до връх „Ветрило воденица” и местността „Могилата“, с велосипед или пеша.

Пешеходните групи ще тръгнат от селата Лесковдол, Бов, Лакатник, Осеновлаг и манастира „Седем престола“ до Ветрилова воденица. Маршрутът на велосипедистите ще премине по трасето: Своге - с. Лесковдол - мах. Размирица - вр. Ветрилова воденица - с. Лесковдол. Те ще тръгнат в 08:30 ч. от центъра на гр. Своге.

Повече информация за мероприятието може да намерите във фейсбук страницата на събитието „По стъпките на Вазов 2019“.

EspressoNews