„Модел Европейски съюз София 2021“

625 преглеждания

Международен екип младежи насърчава гражданското участие на български ученици в България и ЕС

Ученици от три български училища се включват в международния младежки проект „Модел Европейския съюз София 2021“. Той представлява образователна симулация на процеса по вземане на решения в Европейския съюз. Организационният екип, включващ млади хора от над 10 различни националности и говорещи общо 20 езика, се стреми да допринесе към едно по-информирано и активно гражданско общество на национално и европейско ниво. Като отворена платформа за международен младежки обмен, екипът се стреми също така да популяризира България и региона, с цел насърчаване на междукултурното разбирателство и диалог. 

Проектът включва за първи път и симулация на Европейската гражданска инициатива - първият инструмент, даващ възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи. Негов основен двигател са учениците, подкрепяни от организаторския екип на MEU Sofia. След като взеха участие в онлайн работилници, учениците имаха възможност да дискутират темата активно гражданство и ЕС директно с активисти и представители на Европейски институции и неправителствени организации от цяла Европа. С подкрепата на екипа, учениците разработиха предложения за свои граждански инициативи. 

На 8-ми април започва онлайн гласуването на предложените от тях инициативи. В него ще се включат граждани на всички държави-членки на ЕС, като всеки може да гласува онлайн за инициатива на meusofia.eu до 6-ти май.  

„Искаме да дадем гласност на техните виждания, критики, инициативи и така още по-ефективно да популяризираме значението и възможностите за активно гражданско общество, което съвсем не се изчерпва с младите хора“, споделят организаторите. 

Печелившата идея, която събере необходимите квоти от отделните държави-членки и получи най-много гласове, ще бъде наградена на специална онлайн церемония в началото на май. 

Симулацията „Модел Европейския съюз София 2021“ бе отличена за българския лауреат за наградата „Карл Велики“ тази година. Проектът ще представя България в 14-ото издание на международния конкурс за Европейската младежка награда „Карл Велики“. Повече за проекта и как да се включите в гласуването, може да научите на официалната страница meusofia.eu, както и във Фейсбук и Инстаграм.  

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук