„Оброчните кръстове в Община Костинброд“ (видео)

618 преглеждания

Към днешна дата на територията на общината има над 120 кръста

Община Костинброд представи видеото „Оброчните кръстове в Община Костинброд“. Към днешна дата на територията на общината има над 120 кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България:

„България е страна с вековна история и много легенди. Има едно място тук, което събира в едно древния култ към природата, християнските обичаи и почитта към семейството и близките. Искаме да ви разкажем за Костинброд и уникалните за региона и страната - оброчни кръстове.

Знаете ли, че на територията на Община Костинброд има над 120 такива кръста, посветени на различни светци и част от различни семейства. А те и до ден днешен, на датата на светеца „изнасят“ кръста и организират курбан.

В това видео ще ви покажем някои от най-красивите и трудно откриваеми кръстове, ще ви разкажем за традициите, свързани с тях и ще ви срещнем с кмета на вековното село Бучин проход, Бойко Борисов, който най-добре познава историите зад местните оброчища.

Впуснете се с нас в тази красива обиколка сред природата, а ако ви се прииска да издирите някои от тези забележителни места, може да се свържете с кметовете и кметските наместници на селата в Община Костинброд.“.

Видео и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук