"Община Своге бе домакин на фестивала "Традиции и родова памет" по проекта "Храмът на родовата памет"

1451 преглеждания

 Петъчният ден на 14-ти октомври в село Миланово, Община Своге, беше белязан от провеждането на фестивала "Традиции и родова памет". Както Espressonews първи писа, събитието се организира като част от дейностите по проект „Храмът на родовата памет“ - Консервация, реставрация и експониране на църквата „Св. Рождество Богородично“, с. Миланово, община Своге. Проектът се изпълнява от Областната администрация на Софийска област, в партньорство с Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ към Изпълнителна агенция по горите и Полар Пермакълчър Солюшънс – Кралство Новрегия, и се финансира по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по ФМ на ЕИП 2009-2014. 
Фестивалът „Традиции и родова памет“ се провежда в рамките на три дни, в които фолклорни ансамбли от региона показват своите танцови, певчески и музикални таланти, а местните жители демонстрират кулинарните си умения и обменят познания с гостуващата делегация от Кралство Норвегия.
Гости на официалната част от тридневните мероприятия бяха Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и нейният заместник г-н Николай Николов, главният секретар на Областната администрация г-жа Мая Цанова и екипът от администрацията, работещ по проекта, директорът на Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ - г-н Николай Ненчев и неговия екип, заместник-кметът на община Своге инж. Валентин Михайлов кметът на село Миланово г-н Веселин Петков, представители на фирмата-изпълнител, на строителния надзор - арх. Мария Каразлатева – авторски надзор, г-н Цветан Иванов – директор на МФП „Приятели на България“ и други.
   Проектът "Храмът на родовата памет" е класиран на първо място сред 27 подобни проекта. Основната идея и задача на проекта е църквата "Свето Рождество Богородично" да продължи да бъде свято място и център на духовността, а село Миланово да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Проектът е спомогнал за професионалното обучение на 18 представители на ромската общност, включени в дейностите по изграждането на път до църквата и по озеленяването.

Диляна Йорданова