„Пробуждане с хоро“ в Искърското дефиле

941 преглеждания

Репортаж на Емилиян Лозанов, ученик в ПГ „Велизар Пеев“ гр. Своге

Датата 3-ти март е символ на саможертвата на десетки хиляди борци за свобода, въстанали срещу мрака на чуждата власт през 1876 г. Трагичното пет вековно иго поражда много скръб и тежест в сърцата на българската нация, но дава живот и на нов светъл пример за храброст в нашата история. България достига свободата си след тежката и кървава десетмесечна Руско-турска война.

Инициативата „Пробуждане с хоро“ по идея на „Сдружение Азбукари“ и Единиение „Българи за България“ има за цел да напомни за българския дух и несломимия стремеж към свобода, в деня, в който отбелязваме Националния празник на България и отдаваме нашата почит към революционерите, хайдутите, книжовниците, политиците и въстаниците, поели тежкия път на делото, за да можем сега свободно да изречем думите: „Аз съм българче“.

За първа година НЧ „Народна култура-1954“ с. Владо Тричков, се присъединява към общобългарската инициатива „Пробуждане с хоро“, заедно с участието на читалище „Пробуда“ - с. Миланово и читалище „Христо Ботев-1929“ - с. Церово.

На празничния Трети март, шествието започна от 9:00 в с. Миланово, където под звуците на възрожденски песни като „Боят настана“ млади и стари, облечени в национални български носии, направиха традиционно дефиле, с което се зададоха възрожденският тон на празника. Програмата продължи с рецитал и гръм от възрожденски пищов, а като за финал, разбира се - общо българско хоро, с което участниците от читалищата „пробудиха“ жителите на с. Миланово.

Но това бе само началото на деня и празненството продължи в с. Церово. Самодейците от читалище „Христо Ботев-1929“, развълнуваха публиката с рецитал и хора, като най- малките участници зарадваха всички със своята народно-танцова хореография.

Финалът на тържеството бе в с. Владо Тричков, където участниците в празника организираха шествие, носейки ликовете на Христо Ботев, Васил Левски и Георги Раковски, напомняйки за тяхното дело. С трибагреник в ръце самодейците от читалищата се отправиха към кметството, където започна и  същинската част на програмата. Там под звука на химна тържествено бе вдигнато знамето на България. Гост на празника в с. Владо Тричков бе Нина Копринджийска - заместник-кмет на община Своге, която поздрави присъстващите по повод Националния празник, а кметът на Владо Тричков Иван Николов, произнесе реч, като призова да бъдем сплотени и смирени.

Самодейците от НЧ „Народна култура-1954“, с признателност изнесоха рецитал, с който трогнаха гостите на празника. Танцовият състав от читалище „Пробуда“, изненада всички със своите автентични носии и хора. За финал на деня и празника всички се хванаха на едно последно общо хоро, с което за пореден път запалиха плам в душите на българите.

Едно нещо е сигурно - обединието прави силата. Още от началото на нашата история и заветът на прабългарите и хан Кубрат, доказват своята мъдрост, че в основата на нашето оцеляване е сплотяването. Инициативата „Пробуждане с хоро“ е пример за това как заедно можем много. А българското хоро е символ на единството на разбирателството, на хармонията и символ на българщината.

Материалът е изготвен от Емилиян Лозанов, ученик в ПГ „Велизар Пеев“ гр. Своге, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин