Първият младежки противопожарен отряд „Млад огнеборец” бе сформиран в Драгоман

1576 преглеждания

По инициатива на Общината, РСПБЗН-Сливница и СУ "Христо Ботев"

Mладежки противопожарен отряд (МПО) “Млад огнеборец” бе сформиран в Драгоман по инициатива на местната администрация, РС ПБЗН-Сливница и СУ „ Христо Ботев“- гр. Драгоман. Той ще бъде извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите, а неговите членове ще представят Драгоман на едноименното състезание „Млад огнеборец“, както и други предстоящи надпревари в тази сфера.

Така бе възстановена една десетилетна традиция за работа с подрастващите под формата на младежки противопожарни формирования. В отряда младите огнеборци ще преминат теоретична и практическа подготовка в областта на противопожарната безопасност, ще провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност. Правилата за състезанието по пожароприложен спорт за млади пожарникари включват елементи от бойното разгръщане с пожарникарски съоръжения и преодоляване на препятствия, като от решаващо значение за доброто представяне е екипността на състезателите (по 10 младежи в един отбор).

Надпреварата е в две много технични и атрактивни състезателни дисциплини -“Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 метра щафетно бягане с препятствия”. Победители (медалисти) се излъчват отборно от първо до трето място в двете състезателни дисциплини, а въз основа на класирането и в двете дисциплини се определя отряд - първенец в комплексното класиране.

Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания.

Учениците от СУ „Христо Ботев“ приеха с голям интерес идеята и сформираха екип от 13 души, които ще бъдат обучени и подготвени от служители на РСПБЗН-Сливница съгласно правилника за провеждане на състезание „Млад огнеборец“.

С много емоции и засилен интерес премина първата тренировка на отбора, която се проведе в РСПБЗН-Сливница. Учениците бяха запознати с правилата за участие в състезанието и условията на които трябва да отговарят. След тренировката имаха възможността да разгледат базата и техниката, с която разполагат огнеборците и да научат малко повече за тяхната благородна професия.

Подготовката на отбора ще продължи до пролетта, когато ще се проведе първият етап на състезанието. От Община Драгоман пожелаха на отбора успех и да представи достойно региона на предстоящите състезания.

EspressoNews