„Сенсата Технолоджис България“ ЕООД е „Инвеститор на годината“ 2016

1940 преглеждания

За единадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите „Инвеститор на годината“ и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година. Тържествената церемония се проведе на 23 февруари 2017 г. в зала 6 на НДК.

На събитието присъстваха проф. Огнян Герджиков - министър-председател на Република България, вицепремиера Деница Златева и много представители на бизнеса в България. Сред гостите бяха извънредните и пълномощни посланици, както и представители на посолствата на САЩ, Австрия, Южна Африка, Кипър, Украйна, Казахстан, Унгария, Сърбия, Словакия, Република Южна Корея, много търговски представители, председатели на двустранни търговско-индустриални камари и журналисти.

„Благодаря Ви много за това,че имате куража и смелостта да превърнете  България  в едно  по-добро място за  бизнес, за живот и за бъдещето поколение. За мен лидерството минава  през иновации и инвестиции. Всъщност виждам Вас, като една визуализирана дефиниция на лидерство. Лидерство на България в ЕС по отношение на иновациите и искрено се радвам, че Вие продължавате да инвестирате в България“, с тези думи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев приветства присъстващите гости на официалната церемония.

В срока за номинации  бяха получени  над  60 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини.  След дискусии и оценка по обективна методика до финала на конкурса достигнаха 16 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2016 година.

Първата награда – „Златен бик“, статуетка, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров  и грамота отиде при „Сенсата Технолоджис България“ ЕООД град София и Ботевград. Фирмата е на българския пазар от 2011 г., като през 2016 г. открива и завод край с. Цацарово, област Пловдив.Общият размер на инвестицията е над 50 млн. длр., като новите работни места са над 600 за 2016 г. Компанията е иноватор в решенията за сензорна техника, електрозащита и контрол и доставя за водещи световни компании в автомобилната индустрия. Новата производствена база  в гр. Пловдив, е трета по големина в света. Реализира продукция в цял свят. Премиерът проф. Огнян Герджиков връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2016 на Николае-Даниел Виашу,оперативен мениджър на “Сенсата Технолоджис България”  ЕООД.

Статуетката „Златен бик“ получиха още:

В катеогрия „Инвестиция на зелено“ - „ОСРАМ“ ЕООД
В категория „Инвестиция в човешки капитал“ - "Интегрейтид микроелектроникс България ЕООД
В категория „Инвестиция в разширяване на бизнес“ - Луфтханза Техник София“ ООД и „България Еr Меинтананс“ ЕАД
В категория „Инвестиция в иновативния бизнес“ -  „Теклас-България“ ЕАД

Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции бяха връчени на:

„Успешен стартъп“ - „Корс Дот“ ООД
„Община в България с най-много инвестиции“ – Община Марица, Община Димитровград и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ)

Основен медиен партньор на "Инвеститор на годината“ 2016 е Българска Национална Телевизия, вестник „24 часа“, Дарик Радио и с  медийната подкрепа на EspressoNews.

 

EspressoNews