„Спортувай с мама за 8-ми март“ в град София

2472 преглеждания

Репортаж на Хари Диков, ученик от 10-ти клас, в Американски колеж в София

За втора поредна година, в София се проведе спортният празник, който е посветен на деня на майката 8-ми март. Събитието бе със забавен и непрофесионален характер, отправено към всички желаещи участници - майки с деца, да се присъединят в празничния ден към инициативата за повдигане на настроението и тонуса, както и за провокиране на траен интерес в подрастващите към спорта чрез добър пример от родителите. Проливният дъжд в този ден не възпрепятства ентусиазма на участниците и състезанието се състоя на закрито вместо на открито, както беше планирано предварително.

Организатор на мероприятието е Магдалена Христова, рекордьор на България в дисциплината скок на дължина, финалист от Световни и Европейски първенства по лека атлетика и председател на спортен клуб „Приорити Спорт".

Състезанието се проведе на националният стадион „Васил Левски“ - гр. София, в неделния празничен ден от 11:00 ч. и се състоеше от три щафетни дисциплини по програмата на Международната федерация по лека атлетика „Kids Athletics“: подвижна, която включваше забавни игри; щафета 2 по 50 метра щафета 2 по 1 обиколка.

Във всички етапи участваха майки заедно със своите деца. Победителите получиха купи и награди от партньорите на събитието, а останалите двойки, завършили успешно състезанието, се закичиха с медали.

След церемонията по награждаването майка, включила се в състезанието, както и организаторът му, споделиха с мен впечатленията си:

Какво е настроението Ви след събитието?

Участничка: Сълзи, породени от чувството на разочарование след загубата не липсваха, но подкрепата и прекрасното настроение сред посетителите на празника бяха причината всички участници да си тръгнат с усмивки на лицата си.

От къде дойде идеята Ви за състезанието?

Магдалена Христова: Миналата година, когато бях бременна с първата си рожба, осъзнах какви усилия полагат майките на всички, които посещават тренировките в нашия клуб. Реших да направя това събитие в тяхна чест, тъй като искам те да се почувстват специални. Споменатите вече ангажименти с децата им са причината тези жени да не могат да отделят достатъчно време за спорт.

Имаше ли по-голяма посещаемост през тазгодишното издание на събитието и имаше ли разлика във формата му?

Магдалена Христова: Да, през тази година се включиха повече хора в сравнение с предишната, когато участваха само членове на нашия клуб. Това е много позитивна тенденция, която говори за отношението на майките към спорта и за тяхното желание да го предадат на децата си. Другата разлика беше в програмата на събитието, като първото издание се състоеше само от подвижни игри, а сега имаше и щафети 2 по 50 метра и 2 по 1 обиколка.

Позитивното мероприятие става традиционно и набира все повече участници, като подпомага и популяризира развитието на физическа култура и двигателни навици сред подрастващите от ранна детска възраст.

Материалът е изготвен от Хари Диков, ученик от 10-ти клас в Американски колеж в София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин