„Шопски наниз“ с най-висока оценка на годишните награди „ПроКултура“ 2019 г.

1593 преглеждания

Фестивалът е носител на наградата в категория „Фолклор“

Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха годишните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на VII-та национална конференция „Достъп на младите хора до култура: ролята на фестивалите по изкуства”.

Церемонията по награждаването на призьорите се проведе на 11 август във Варна, по случай 12 август, обявен от ООН за международен ден на младежта.

Близо 60 представители на държавни органи, общини, държавни и общински културни институти, граждански и културни организации, училища и детски градини обсъдиха предизвикателствата пред фестивалите по изкуства за разширяването на достъпа на младите хора до култура.

За носител на наградата за Международен фолклорен фестивал за 2019 година, Комитетът по номинациите определи, в област „Фолклор“ - „Шопски наниз - Костинброд“.

Наградата получи лично Русанка Колева - организатор на мероприятия в НЧ „Иван Вазов-1947“ и един от създателите на най-популярния у нас фестивал - „Шопски наниз“.

Фестивалът, който има 10-годишна история, се превърна в традиция за община Костинброд, и празник на колоритния танцов и певчески фолклор. Всяка година, в рамките на три дни, на сцената на НЧ „Иван Вазов-1947“, се изявяват хиляди малки и големи таланти от страната и чужбина. Със своите изяви, те радват жителите и гостите на община Костинброд и възраждат народния фолклор. Любителите на българския песенен и танцов фолклор се докосват до неговото богатство, многообразие и колорит.

През годините публиката имаше възможност да се наслади на пъстрите емоционални изпълнения на гостите от Република Сърбия, Република Македония и през 2019 г. на гостите от побратимения ни град Салеми от Република Италия. Традиция, празник, радост, възраждане, докосване, наслада. Това е Международен Фолклорен Фестивал „Шопски наниз“- гр. Костинброд.

Фолклорният фестивал дава възможност за изява, като е утвърдил своите награди в категориите: Песни, Танци, Словесен и Обреден фолклор, Раздели - автентичен и обработен фолклор, в индивидуални и колективни изпълнения. Призовите три места във всяка категория и възрастова група - до 10, до 18 и над 18 години получават дизайнерска статуетка с логото на фестивала.

„Шопски наниз“връчва и специални награди: „Награда на Кмета“, „Награда на Журито“, Специална награда „Златен наниз’“, „Награда за най-добър чуждестранен състав“, „Награда на публиката“ и „Награда на Директора на Фестивала“.

„Шопски наниз” се слави и с професионалното си жури, което е оценявало през годините в НЧ “Иван Вазов-1947”, гр. Костинброд. За 10 години фестивалът е имал цели 15 професионалиста - фолклористи, певци, хореографи и известни лица от цяла България! Имена, като Христо Димитров, Гуна Иванова, Юлия Цанкова, Лиляна Галевска, Олга Борисова, Вили и Краси Гюлмезови от дует „Шик“, Христо Иванов, Димитър Манов, Борис Вълков, Милен Иванов и Даниел Спасов и други личности - звезди от българския фолклор.

EspressoNews

Снимки: Община Костиброд