1-ви април - Денят на хумора и шегата

860 преглеждания

Празникът е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици

Първи април е ден на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата. Той не е  официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува в много страни по света.

Има няколко версии за това, защо този ден е 1-ви април. Някои приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците. Други пък казват, че този празник се дължи на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай спирането на земетресение. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжи на 1 април.

В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит.

Във Франция наричат този обичай „априлска риба”. В Испания пък „Денят на шегата“ се чества на 28 декември. В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се нарича Ден на лъжата” и се чества на 1 април. В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима „Априлски глупчо”.

В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1-ви или 2-ри април.

Първи април е обявен за Международен ден на хумората и шегата през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.

Шегувайте се днес! Смейте се, независимо дали успеете да изиграете някого първи или Вие ще станете жертва на шегата. Смехът е здраве!

Снимка: freepik.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук