10 декември – Международен ден за правата на човека

1647 преглеждания

На 10 декември 1948 година е подписана Всеобщата декларация за правата на човека, а две години по-късно тази дата се превръща в Международен ден на правата на човека.

"Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Tе са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство."  прогласява член първи на Всеобщата декларация за правата на човека, приета на 10 декември 1948 г.  от Организацията на обединените нации (ООН). 

Декларацията се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо отношение и наказания, които засягат човешкото достойнство. Преведена е на 375 езика и диалекта, което я превръща в най-превеждания документ в света.  През 1950 г. Организацията на обединените нации обявява 10 декември за   Международен ден за правата на човека.  Днес, 66 години по-късно, тази дата се чества по цял свят с различни инициативи, които имат за цел да повишат познанията и разбирането на хората за човешките права и тяхната защита. Текстът на  Декларацията  можете да прочетете тук:  http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=blg 

EspressoNews