137 години от рождението на индустриалеца д-р Никола Чилов

517 преглеждания

Общинска администрация-Костинброд и граждани почетоха живота и делото му

На 5 октомври, рождената дата на д-р Никола Чилов, Общинска администрация - Костинброд и граждани почетоха живота и делото му.

Д-р Никола Чилов е създателят на най-големия химически завод на Балканите през първата половина на ХХ век. През 1914 година, д-р Никола Чилов създава акционерно дружество за химическо производство – гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др. Два пъти му предлагат министерски постове, но той отказва. Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на Българо-американската камара, на Родопското културно дружество и др.

Венци бяха положени от Община Костинброд и Общински съвет-Костинброд пред новия паметник, открит на 14 септември 2022г. в градинката „Д-р Никола Чилов”, в Костинброд.

Благодарение на инициативен комитет в състав на инж. Здравко Александров, Иван Тодоров и адв. Георги Янев, със съдействието на кмета на община Костинброд – Трайко Младенов, Общински съвет и дарителите от бизнеса в град Костинброд беше изграден бюст-паметник от месинг на видния индустриалец. В зелената площ около паметника е посаден здравец, взет от родната му къща в Родопите и са положени камъни, пренесени от родопското село Славеино (тогава Карлуково).

В Костинброд откриха паметник на индустриалеца д-р Никола Чилов

Сред официалните лица, които почетоха живота и делото на д-р Чилов бяха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговият заместник Александър Ненов, секретарят на Община Костинброд – Валя Иванова, главният счетоводител на Община Костинброд – Анита Кръстанова, директори на дирекции, директори на социални центрове и служители на общинска администрация.

Плакет за принос към изграждането на паметника и участието в инициативния комитет, кметът на община Костинброд връчи на Иван Тодоров, който живее в кв. „Зора“, в гр. Костинброд, но родом е родопчанин като д-р Никола Чилов.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук