15 години Празник на зелето в Петърч: вкусни гозби, богата програма и добро настроение

1083 преглеждания

По случай традиционния празник беше изпечен „Най-големият зелник в България“

С вкусни гозби и богата програма, за 15 поредна година, Петърч посрещна своите гости на „Празника на зелето“. Организатори на фестивала са Кметство Петърч, НЧ „Нов Живот 1919” и Община Костинброд.

Последната събота на месец октомври, площадът в Петърч събра местни жители и гости, привлечени от празничната програма на певците Анна Мария и Илия Луков и танците на ТС „Релакс“.

Всички присъстващите бяха посрещнат и приветствани от домакина на фестивала – кметът на с. Петърч – Борислав Борисов. Сред официалните гости на събитието бяха народният представител от 48-то НС –Марин Маринов, заместник-кметовете на община Костинброд – инж. Теодора Гогова и Александър Ненов, общинските съветници Даниела Станкова, Марияна Кръстанова и Мариян Младенов, кметовете на населени места в община Костинброд: Симеон Спасов – кмет на с. Голяновци, Емилия Колева – кметски наместник с. Богьовци и Гергана Величкова – кметски наместник с. Опицвет и специалните гости от Република Сърбия – Милорад Йевдович, който е основател и директор на Купусиада /фестивал на Зелето в село Мърчаевци/, Драган Чукалович, както и представители от фирми от Република Сърбия.

След фолклорна програма започна и същинската част на събитието –  оценяването на ястията със зеле, които бяха изложени на площада в с. Петърч и претеглянето за най-тежка зелка. Изложение на ястия от зеле имаше и от ученици от паралелка „Кетъринг“ към ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд. По случай традиционния празник на къдравия зеленчук беше изпечен „Зелникът на годината – най-големият зелник в България“.

Повече снимки от събитието може да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук