15 интересни факта за червилото

741 преглеждания

29 юли е Международният ден на червилото

По повод Международният ден на червилото - 29 юли, Ви представяме няколко факта за създаването му, как се е възприемало в различните краища на света и защо е било повод за разводи в миналото:

1. Първото използване на боя за устни може да се проследи до шумерския регион (днешен Ирак и Кувейт), около 5000 г. пр. ХР.

2. В древна Гърция червилото се смятало за скандално от повечето жени и се носело предимно от жриците на любовта.

3. Древногръцкото червило се правело от доста необичайни съставки като овча мас, човешка слюнка и екскременти от крокодили.

4. По време на Римската империя червилото се носело от мъже и жени и се използвало за определяне на социалната класа, а не на пола.

5. Римските червила са направени от охра, желязна руда и фукус (често срещан вид кафяви водорасли). Фукусът съдържа много живак, което означава, че гримът им всъщност е бил опасен за здравето.

6. В Англия през Средновековието жена, която носела грим се възприемала като въплъщение на Сатаната, защото според религиозното учение по онова време, промяната на лицето би означавало да се оспори Божието дело.

7. Кралица Елизабет I толкова популяризирала червилото, че понякога се използвало като заместител на действителната валута.

8. Тайнствеността около червилото била толкова голяма, че през 16 в. бил приет закон, деклариращ, че използването на грим за заблуда на англичанин за брак е наказуемо като магьосничеството.

9. Герлен (Guerlain) представя първото търговско червило под формата на помада за устни през 1828 г.

10. Средностатистическата жена в САЩ харчи около 1780 долара (2949 лв.) за червила през живота си.

11. Доказано е, че продажбите на червила се увеличават по време на икономическа рецесия и в дъждовни дни.

12. В Древен Египет карминът е бил използван като червено багрило - това е елемент, извлечен от насекомото Кохинил и до днес все още може да се намери в някои козметични продукти. Често се използва като добавка в храни.

13. Червеното червило ни кара да изглеждаме по-млади, защото дълбокия контраст между чертите е нещо, което свързваме с младостта.

14. Идеята, че гримът е измама не е новост. През 16-ти век някои щати на САЩ допускат анулирането на бракове, ако жената е носила червило по време на ухажването, защото е равно на "измама".

15. През 18 в., някои жени в Америка носели лимони, за да ги смучат през целия ден и така да зачервят устните си.

Източник: buzzfeed.com, Снимки: freepik.com

Ния Кръстева

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук
 
 
 
 

Тагове