16 – 22 септември: Дни на безопасността на пътя на територията на страните членки на ROADPOL

533 преглеждания

21 септември 2022 г. е обявен за Ден без загинали на пътя

За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември. Мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!“.
 
Под патронажа на министъра на вътрешните работи 21 септември 2022 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.


Целта е да се организират събития, популяризиращи основното послание за намаляване на пострадалите и жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия  по пътищата на Европа и страната ни и НУЛА загинали поне за един ден – 21 септември.

На официалната страница на ROADPOL може да бъде намерена допълнителна информация за настоящата кампания.

В дните от 16 до 22 септември ще се проведе и координирана полицейска операция, акцентираща върху ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение „Focus on the Road“.

Операцията е част от календара на ROADPOL за текущата година. За този период от време контролната дейност ще бъде насочена към спазването на правилата при използване на мобилни електронни устройства по време на движение и недопускане управлението на пътни превозни средства под влиянието на различни разсейващи фактори.

Активностите от традиционната кампания на ROADPOL се обединяват с дейностите, посветени на Европейската седмица на мобилността - ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност, от 16 до 22 септември.

Със своята отговорност на пътя и разпространението на идеята за нула жертви на пътя поне за един ден трябва да сме убедени, че целта е изпълнима, но зависи от самите нас!

Източник и снимка: ОДМВР София

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук