18 групи и над 300 души от различни райони се включиха във второто издание на фолклорния фестивал "Окни, па тропни"

1980 преглеждания

18 групи и над 300 души от различни райони се включиха във второто издание на фолклорния фестивал "Окни, па тропни", който се проведе на 11 септември в село Пролеша. Танцьори от Божурище, Банкя, Бобов дол, София, Елешница, Костинброд, Хераково, Храбърско и др., участваха във фолклорното предизвикателство и показаха пред многобройните зрители и гости магията на българския фолклор и традиционното танцово изкуство.

Както EspressoNews писa, организатор на събитието е народно читалище "Светлина - 1924" с. Пролеша, кметстовто на селото, съвместно с община Божурище. Фестивалът няма състезателен характер, а целта му е да събере танцови и фолклорни групи на едно място, като с техните изпълнения да покаже богатството и многообразието на българската фолклорна традиция и да я съхрани и предаде във времето. 

С приветствие към участниците се обърнаха официалните гости на събитието в лицето на областния управител на Софийска област, г-жа Росица Иванова и Георги Димов – кмет на Община Божурище. От своя страна, д-р Теменужка Божкова председател на НЧ ”Светлина -1924” село Пролеша, изрази своята емоция и благодарност към всички допринесли за реализацията на събитието със стихове.

За доброто настроение на участниците се погрижиха музикантите Росен Генков-концертмайстор на ансамбъла на БНР-гъдулка, гайдарят Димитър Тодоров-концертмайстор на НФА "Филип Кутев", Атанас Стоянов -тъпан, Любомир Владимиров-тамбура, Александър Стоянов-кавал, Людмил Димитров-акордеон. Свои авторски песни пя талантлива певица Елена Илиева.

Община Божурище изказва огромна благодарност към всички участници, за техния труд, старание и изпълненията, поднесени с толкова чувства, както и на всички допринесли за добрата организация на фестивала, който е на път да се превърне в традиционно, уважавано и чакано събитие в културния календар на общината.

Мария Маркова