250 лева да остане еднократната помощ за първокласник предлага правителството

3136 преглеждания

43 800 семейства на първокласници ще бъдат подпомогнати

250 лева да остане еднократната помощ за семейства на първокласници и през следващата учебна година. Запазването на размера се предлага с проектопостановление на правителството, публикувано за обществено обсъждане, предаде Дарик.

Сумата се отпуска на деца, които са записани в първи клас в държавно или общинско училище, ако доходът на член от семейството не надвишава 450 лева месечно. Без изискване за доход помощта се предоставя на деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и такива, които са настанени при близки или роднини.

Семействата на общо 43 800 първокласници ще бъдат подпомогнати еднократно за началото на учебната 2019/2020 година, става ясно още от разчетите на правителството

Ако обаче детето не постъпи в училище или ако не посещава учебните занятия през годината редовно, то според закона за семейни помощи за деца отпуснатата сума от 250 лева трябва да бъде върната на държавата. Изключение има само в случаите, когато здравословното състояние на детето не позволява то да бъде редовен ученик.

EspressoNews
Източник: Дарик