4 700 нови безработни са регистрирани само за ден

409 преглеждания

"59 са заявленията до момента по програмата за бизнеса 60/40"

4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, съобщава Nova.bg.

"59 са заявленията до момента по програмата за бизнеса 60/40. Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления", съобщи още Сачева.

Тя посочи, че общият брой на всички болнични листове към днешна дата е 176 086. Издадените болнични за карантина са 5 282, а тези с указания за коронавирус – 2 702. От началото на тази седмица до днес на ден са издавани от 680 до 700 болнични.

„По отношение на личните асистенти, има заявления за оценка на потребностите в размер на 32 389 души, издадените направления към момента са 31 365, а действащите договори към момента са 24 133”, посочи министърът на труда.

Сачева коментира и социалните помощи, като посочи,че нарастването при тях все още е малко „Само с 2000 души. Към момента ние подпомагаме по Закона за семейните помощи 410 685 души. Месечни помощи за деца до завършване на средното образование се дават на 344 801, като общият размер на сумите, които варират на месец, са между 43 и 45 милиона лева. Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната”, допълни тя.

„Данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, а са динамични и се увеличават, затова сме поискали актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий. Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто”, каза Сачева.

„45 милиона лева от оперативната програма са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа, и всеки, който има нужда от храна и друга помощ, може да се обърне към съответната община. Всички общини са предоставили телефони, на които могат да бъдат направени такива заявки. Почти 45 000 души ще могат да бъдат обхванати от патронажната грижа”, допълни тя.

„Увеличихме и осигуряването на топъл обяд, който ще обхване почти 18 822-ма души, допълни социалният министър.

„Предстои също и предоставяне на индивидуални хранителни пакети. Имаме възможност още  40 000 души да бъдат обхванати от тази програма, съвместно с БЧК. Кризата има различни лица, различни измерения. Например, в много български общини, особено в по-големите градове, се появяват всички онези хора, които в обичайно време са невидими за нас – бездомни и просещи. Голяма част от тях заради това, че няма поток от хора по улиците няма кой да им дава пари и съответно не могат да извършват дейностите си, с които се прехранват. Ние мислим и за тези хора, като правим програма с БЧК, насочена към тях. Повечето такива хора нямат лични карти, затова сме помолили всяка община да ги идентифицира и да ни ги подаде, за да може да им раздадем хранителни продукти”, обясни Сачева.

„Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще е до дните след Великден, като в пощенските станции ще има съответните условия да има дистанция и график за раздаване на пенсиите”, поясни министърът.

Сачева се обърна с молба към гражданите, които имат нужда от услугите на пощите, да ползват пощенските станции след 12.00 часа в периода 7-23 април, а преди това възрастните хора да могат да получат пенсията си спокойно.

Хората над 68 години могат да заявят да получават пенсиите си вкъщи, като още една опция за тях е и да получават пенсиите си срещу подпис и лична карта чрез свой близък. „Пенсията ще може да се изплати и на упълномощен представител срещу еднократно заверено пълномощно.  Пенсиите на хората, които ги получават през банкова карта, ще ги получат в сметките си на 7 април заедно с великденската добавка, която се изплаща на всеки с пенсия под 363 лв.”, каза Сачева”, посочи министърът на труда.

Днес МТСП ще издаде и специална заповед за безопасните условия на труд, които трябва да бъдат осигурени от работодателите – да има пропускателен режим, да се спазва дистанция, да се осигурят прегради между служителите, задължителна двукратна дезинфекция на работното място, осигуряване на дезинфектанти, кърпички, ръкавици, както и редовно проветряване на помещенията. Служители с грипоподобни симптоми трябва да бъдат отстранявани от работа и пращани вкъщи, допълни Сачева.

Хората които са в неплатен отпуск и трябва да се грижат за децата си, които не ходят на градина или училище или гледат свой близък, който е в невъзможност да се обслужва сам, попадат в защитените категории, които са включени и в Закона за извънредното положение. Те биха могли да се договорят със своя работодател както работа от вкъщи, така и за работа с намалено работно време. Същевременно техният работодател може да се възползва от мярката 60/40 и за тези хора, на които им даде възможност да работят с намалено работно време, каза социалният министър, цитиран от БГНЕС. 

Тя уточни още, че тези хора ще могат да кандидатстват и за безлихвен кредит до 1500 лв.

Попитана дали се обмисля даването на конкретна сума на тези хора, министърът отговори, че на този етап такова нещо не се обсъжда, тъй като все още се правят разчети по отношение на това колко хора ще бъдат засегнати и какви ще бъдат нуждите.

„В момента препоръчваме да се използват всички съществуващи мерки“, заяви тя и добави, че по отношение на самонаетите експертите във ведомството работят и чакат да получат информация от НАП какви доходи са декларирали през 2019 г.

„От една страна ще отворим мярката за безлихвен кредит до 1500 лв. за самонаетите, а от друга страна, за тези които са под определен общ годишен доход, ще потърсим механизми за директно подпомагане“, обяви Сачева.

Социалният министър припомни, че каква ще бъде солидарността, която всички хора търсят в момента още зависи от това колко честни и почтени са били досега към държавата.

Източник: Nova.bg

Снимка: freepik/yanalya


Държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв. за спасяване на икономиката
Допълнителни права на лицата, регламентирани в Закон за извънредното положение
ТЕЛК ще могат да вземат решение само по документи, без преглед на място
Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

ЕspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук