4 октомври – Световен ден за защита на животните

694 преглеждания

Решение за отбелязването му е взето през 1931 г.

На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

Световният ден на животните е отбелязан за първи път на 24 март 1925 г. в Германия. Началото му е поставено от Хайнрих Цимерман, кинолог, който организира първото тържество в Спортния дворец в Берлин, на което са присъствали над 5000 души.

Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животните, както и към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

„За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.“

Махатма Ганди

„Който храни гладно животно, храни душата си.“

Чарли Чапли

„Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.“

Артур Шопенхауер

„Ако да имаш душа означава да можеш да чувстваш любов, лоялност и благодарност, тогава животните са по-добри от много хора.“

Джеймс Хериът

„Животните се раждат такива, каквито са, приемат го и това е всичко. Те живеят в по-голям мир от хората.“

 Грегъри Магуайър

Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук