50 000€ е първоначалната сума нужна за ремонт на сградата на Център за деца и младежи в Божурище

1958 преглеждания

Вижте как може да помогнете

Сдружение „За Децата - 2017“ набира средства за ремонт на сградата на „Център за социална рехабилитация и социална интеграция за деца и младежи с увреждания/Дневен център за деца и младежи с увреждания“, в гр. Божурище. Необходимата сума е 50 000€, като в нея са включени смяна на покрива и подмяна на дограмата.

Идеята за създаването на Центъра е на Милена Боева. Тя е майка на 12-годишния Явор, който е роден недоносен и има нужда от специални грижи и занимания, за да може състоянието му да се подобри.

„Явор посещава различни видове специалисти и процедури: плуване, лечебна езда, логопед, психолог, Монтесори терапия, както и други. Всички те са на различни места и изискват много разход на време. Затова в повечето семейства, както и в нашето, единият родител е принуден да не работи, за да може да се отдаде на детето си. Това ме подтикна към идеята за този комплекс - всичко в него да бъде съсредоточено на едно място. Освен на рехабилитацията, ще наблегнем и на емоционалната помощ за децата, ще има различни по вид арт ателиета. Също така децата и младежите ще имат и трудово обучение - готварство, цветарство и подобни.“, споделя Милена. Тя е председател на Сдружение „За Децата - 2017“, което е създадено през 2017 г. в обществена полза, със съпруга й, четирима лекари и директор на социален център.

На 18.05.2018 година e сключен договор между община „Божурище“ и Сдружение „За децата - 2017“ за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от десет години за урегулиран поземлен имот с площ от 9 805 кв. м. и сграда със застроена площ от 1 880 кв. м. със седалище и адрес на управление: гр. Божурище, ж.к. Жилища, бул. Европа № 8, за изграждане на Комплекс за рехабилитация, интеграция и професионална работа с деца и младежи с проблеми в развитието.

Всички желаещи да помогнат, могат да дарят средства чрез:

- HelpKarma: https://bg.helpkarma.com/campaign/izgrajdane-na-kompleks-335

Комплексът ще включва:

Медицински център с басейн за водна рехабилитация

Спортно игрище /съществуващо баскетболно игрище/ с приблизителна площ от 760 кв. м.

Зона за спортни площадки с приблизителна площ от 400 кв. м.

Адаптирана детска площадка с приблизителна площ от 290 кв. м.

Кът за игри /празнуване на рождени дни и др./ с приблизителна площ от 150 кв. м.

Зона за опитно поле с обучителна цел, с приблизителна площ от 400 кв. м.

Три броя беседки /за почивка/, всяка от които с приблизителна площ от 9 кв. м.

Открит паркинг с приблизителна площ от 439 кв. м. и КПП с приблизителна площ от 2,5 кв. м.

Транспортно обръщало с приблизителна. площ от 160 кв. м.

От 1 юли 2020 г. към Сдружението съвместно с Агенция за хора с увреждания е създаден първият в България Център за защитена заетост. Центърът е с изградена достъпна градина за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания, има назначени на работа като градинари 15 младежи с проблеми в развитието, има изградени две оранжерии като едната е приспособена за хора в инвалидни колички.

„Всеки, който иска да ни посети винаги е добре дошъл да се запознае с тях, от понеделник до петък преди обяд.“, споделя Милена.

Цялата информация за проекта можете да намерите на: https://www.forkids2017.org/

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук