Архангелова задушница е

345 преглеждания

На днешния ден се почита паметта на починалите близки и на загиналите за България

В първата събота преди големия християнски празник, посветен на Архангел Михаил, е Архангелова или Голяма задушница. Тя е една от трите задушници, с които християните почитат своите мъртви и е последната за годината. През тази година се отбелязва на днешния ден - 4 ноември. На Архангелова задушница се покланяме и пред подвига и делото на загиналите за България.

По традиция, роднини и близки на починалите отиват на техните гробове, пренасят вино и жито, слагат своеобразна трапеза, в която присъства задължително хляб, както и нещо сготвено, сладки и др. Обичайно е да се раздава от приготвената храна на съседи, на други хора, дошли да почетат своите мъртви, както и на напълно непознати.

Поменът може да бъде направен и в черква, а в православните храмове в страната, свещеници отслужват специална литургия за упокой на душите на мъртвите. 

По време на Архангелова задушница, общинските и местни власти, обикновено правят специална организация на транспорта и движението към и от гробищата, за да облекчат трафика и да позволят на скърбящите хора да посетят спокойно и да поменат своите починали близки.

На гроба задължително се пали свещ за душите на мъртвите и се споменават имената им с "Бог да ги прости".

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук