Бананите: защо са полезни и трябва да присъстват в менюто ни

861 преглеждания

Любим на много хора плод, който освен, че е вкусен, съдържа в себе си много полезни хранителни веществаа

Бананите. Любим на много хора плод, който освен, че е вкусен и достъпен целогодишно, съдържа в себе си и една купчина полезни хранителни вещества и ползи за здравето. В тази статия ще се запознаем отблизо с тях и ще научим защо е добре да се хапват редовно.

Полезни ли са бананите?

Да, без съмнение! Бананите са чудесен източник на пектин (вид фибри) калий, магнезий, както и на витамин C и витамин В6.

Накратко, можем да кажем, че те са добър помощник в превенцията на диабет тип 2, подпомагат отслабването и поддръжката на нервната система, а и за производството на бели кръвни телца. Всичко това – благодарение на богатото си съдържание на B6.

Освен това бананите са и чудесен източник на антиоксиданти.

Калият, който се съдържа в бананите, пък е чудесен помощник в пълноценната работа на сърдечно-съдовата система, а и поддържа водното съдържание в клетките на тялото ни в норма.

А що се отнася дохранителеният състав, един средно-голям, обелен банан (около 130-140 гр.) съдържа: 110 kcal ; 0.3 гр. мазнини ; 1.1 гр. белтъчини ; 30 гр. въглехидрати (от които 10% са фибри)

Банани – предимства за психическото здраве

Бананите могат да помогнат и в поддържането на добро психическо здраве, тъй като са богати на жизненоважната аминокиселина триптофан. Тялото преработва триптофана в серотонин – невротрансмитер, отговарящ за доброто настроение. Триптофанът помага и в производството на мелатонин – хормон, отговарящ за регулирането на сънят.

Като говорим за сънят – витамин В6 и магнезият също го подобрят, а както вече разбрахме – бананите са заредени и с тях!

Как помагат бананите при отслабване?

Един средно голям банан може да достави на тялото ни над 10% от нужните фибри за деня. А фибрите подобряват храносмилането и чревното здраве, пък и засищат добре.

И тъй като са богати на фибри, но и вкусни – бананите се оказват чудесна комбинация от вкус и хранителност, които правят спазването на хранителен режим за отслабване една идея по-лесно. С банани можем да заситим глада за сладко, като в същото време се заредим с фибри и други полезни вещества, без да приемаме много калории или голямо количество храна като цяло.

Как помагат бананите в тренировките?

За тези от нас, които тренират редовно, бананите са чудесен избор за предтренировъчно или следтренировъчно междинно хранене. Бързо-усвоимите въглехидрати, които съдържат, дават на тялото нужната лесно-достъпна енергия, за изразходване по време на тренировката, а подсиленото производство на серотонин и допамин, в комбинация с антиоксидантните им свойства, подобряват преодоляването на оксидативния стрес по време на тренировка и така – подпомагат доброто физическо представяне.

Може ли да се прекали с консумацията на банани?

Да, може. Като с всяко друго нещо – ако прекалим с тях, дори и вкусните, полезни банани могат да ни докарат неприятности. Преди всичко – те са плод. А колкото по-зрял е един плод, толкова е по-високо съдържанието на захари (прости въглехидрати) в него. Редовното похапване на банани или каквито и да е други сладки храни, без добра зъбна хигиена, може да доведе до влошаване здравето на зъбите.

В допълнение, прекомерната консумация на банани може да доведе до главоболия и сънливост, причинени от аминокиселините в тях, които разширяват кръвоносните съдове.

Но когато говорим за „прекаляване с бананите“ и страничните ефекти от това – става въпрос за консумация на 5-6 и повече банана всеки ден… Малко хора имат подобен прием в менюто си, така че тези рискове са по-скоро рядко срещани и незначителни за обикновеният човек.

Препоръчителният дневен прием е до 2-3 средно-големи банана дневно.

Ако се придържаме към тази норма, можем спокойно да се насладим на вкуса и полезните им свойства, без да се притесняваме от евентуални странични ефекти.

Бананите - интересни факти и малко история:

За да завършим статията с малко по-забавна и интересна информация, събрах и споделям с теб и няколко интересни факта, свързани с добре-познатият ни жълт плод:

- Бананите са, може би, един от първите култивирани плодове. С доказателства за това, датиращи от около 8000 год. пр.Хр.

- Банановото дърво всъщност не е истинско дърво, а по-скоро многогодишно тревисто растение, според класификациите на ботаниката.

- В света са познати над 1000 различни вида банани. Но в същото време – почти всички банани, които се продават в търговската мрежа и които познаваме и консумираме – всъщност са изкуствено осеменени и клонирани от един единствен сорт.

- Има форма на банана (или по-скоро негов братовчед) наречена „плантайн“. Това са не толкова сладки плодове, които, за разлика от обикновените банани, се използват за готвене и не се консумират в суров вид.

- Според книгата с Рекордите на Гинес – рекордът за най-бързо изяден банан (без ръце) е 20.33 секунди и е поставен през 24.10.2021 година във Великобритания.

Страхил Иванов