Белоградчишкият епископ Поликарп оглави света литургия в храм „Св. Петка“, в с. Луково

1153 преглеждания

Извършен бе и празничен водосвет пред храма

На 12 октомври, в храм „Св. Петка“, в китното с. Луково, бе отслужена архиерейска света литургия по случай наближаващия храмов празник. Тя бе оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Росен Андонов, свещеник Костадин Тренев и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

Епископ Поликарп предаде празнични поздравления и благодарности от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Викарният епископ на Софийския митрополит отправи поучителни думи в тълкувание на евангелско четиво и припомняйки живота и делото на св. Петка-Параскева Търновска, силно почитана от всички балкански народи и православни християни, сподели: „Спасението не е за българи, сърби или румънци, а е за православните християни, които вървят по Христовия път, на благовестието, на възкачването по духовната стълбица, която води до Царството небесно“.

В отговор предстоятелят на храм „Св. Петка“ протойерей Росен Андонов благодари сърдечно на Негово Светейшество и на викарния му епископ за архиерейското богослужение.

След светата литургия бе извършен и празничен водосвет пред храма, като бе и осветено и благословено ястие за здраве и спасение на местните жители и гостите на с. Луково.

EspressoNews

Снимки: Община Своге