Битката при Сливница - една от най-грандиозните военни победи на Българската армия (видео)

2725 преглеждания

„Войната на капитаните срещу генералите“ и нейното най-значимо сражение се превръщат в символ на доблест и жертвоготовност

Знаете ли коя е една от най-грандиозните военни победи на Българската армия?

Битката при Сливница - сражение по време на Сръбско-българска война, водено в района на град Сливница и село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, в периода 5 ноември 1885 – 7 ноември 1885 година (17 – 19 ноември нов стил).

Фронтовата линия при Сливница е разделена на 3 части, а съотношението в началото е 12 000 българи срещу 25 000 сърби...

Разгромът на сърбите при Сливница е причината България да спечели мълниеносно Сръбско-българската война и да издигне международния си авторитет, само 7 години след Освобождението. „Войната на капитаните срещу генералите“ и нейното най-значимо сражение се превръщат в символ на доблест и жертвоготовност.

След 135 години от началото на Сръбско-българската война, вижте повече за тази велика битка във видеото, част от документалната поредица „Българско военно чудо" и от 360 видео репортажа на посланика на община Сливница в образователния проект на EspressoNews "Работилница за репортери" Ния Кръстева, която ще Ви пренесе на Пантеона „Майка България“, намиращ се в местността Църквище, с. Гургулят.