В Драгоман представители на бизнеса получиха информация за европейско финансиране

1102 преглеждания

Екипът на ОИЦ-София проведе информационна среща в община Драгоман

Екипът на Областен информационен център-София (ОИЦ-София) проведе информационна среща в община Драгоман, на която представи отворените за кандидатстване процедури „Насърчаване на предприемачеството“ и „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Събитието е част от информационна кампания на тема „Еврофондовете – актуални възможности за финансиране на Вашия бизнес“, която ОИЦ-София провежда във всички 22 общини на Софийска област.
 
На присъстващите представители на бизнеса експертът Лина Савова разясни условията за кандидатстване по процедура „Насърчаване на предприемачеството“, която се реализира в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Представени бяха секторите, в които трябва да попадат фирмите-кандидати по отворения в момента втори краен срок за кандидатстване, който е 10-и декември и е с бюджет от 30 252 495.63 лева. По процедурата са допустими кандидати, които са микро, малки и средни предприятия, регистрирани след 31.12.2016 г. Безвъзмездното финансиране е до 80%, като сумата, за която се кандидатства, трябва да е минимум 50 000 и максимум – 200 000 лева. По процедурата се финансират възнагражденията за квалифициран персонал, закупуване на машини и съоръжения, дълготрайни нематериални активи, материали и консумативи, наем на работни помещения и др.
 
Мадлен Георгиева, експерт „Информационно обслужване и услуги“, представи  подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селските райони, която е отворена за кандидатстване до 07.12.2018 г. По нея се финансира изграждане или подобрение на недвижимо имущество, закупуване на земя и сгради, необходими за изпълнение на проекта, на дълготрайни материални и нематериални активи, консултантски услуги и др. Кандидатите по 6.4.1 могат да подават проектните си предложения в рамките на три процедури в зависимост от вида на заявените за подпомагане дейности: инвестиции, насочени към развитие на занаяти; инвестиции за развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности; инвестиции за производство на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Общият бюджет за трите процедури е 68 млн. евро.Размерът на безвъзмездна финансова помощ е до 50%, като стойността ? за отделно проектно предложение не може да надвишава 391 160 лв.
 
В края на срещата представителите на местната администрация бяха информирани за предстоящите възможности за кандидатстване по програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
 
Източник: ОИЦ-София

Снимка: ОИЦ-София