В Костинброд отбелязаха Сирни Заговезни

598 преглеждания

С пресъздаване на ритуал, песни, хора и конкурс за баница и погача

С пресъздаване на ритуал, песни, хора и конкурс за баница и погача се отбелязаха Сирни Заговезни в община Костинброд. Ритуалът се проведе в НЧ „Кирил и Методий“, в I-ви район, в град Костинброд.

Празникът се чества 40 дена преди Великден и е началото на Великите пости. Винаги се пада в неделя, а също така е известен под името Прошка. Този ритуал символизира духовно пречистването на душата. Има редица обичаи и ритуали , които характеризират празника. Най- известният е ритуала „поклади” – палене и прескачане на огньове. Задължително е присъствието на баница със сирене и погача.

Така и започна отбелязването на празника в община Костинброд. Деца от танцов състав „Ритъмчета” пресъздадоха ритуала „Хамкане”, играха хора, заедно с големите от ТС „Ритми“.

В рамките на събитието се проведе конкурс за най-вкусна погача и баница. Специално жури, в лицето на Евгения Димитрова – член на настоятелството на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“, Цветанка Павлова – председател на пенсионерски клуб „Кавака“ (I-ви район) и Бистра Боянова – PR на община Костинброд, оцени вкусните гозби, а секретарят на читалището, Стойна Таскова, бе закупила различни и тематични награди за спечелилите конкурса.

Голямата награда отиде при Габриела Георгиева. Тя спечели подарък от Цветанка Павлова – екскурзия до Чипровския манастир.

Победителите при погачите станаха:

1-во място: Преслава Благоева

2-ро място: Цветанка Топалова

2-ро място: Любена Димитрова

Журито отсъди две 2-ри места, поради трудния избор измежду толкова добре умесени погачи.

Утешителни награди получиха: Мария Иванова, Александра Захариева, Симона Златанова и Ванеса Велкова.

Победители при баниците са:

1-во място: Савина Владова

2-ро място: Джулиана Соколова

3-то място: Стефани Манова

Сирни Заговезни беше отбелязан подобаващо и в село Опицвет. На 26 февруари, деца с техните родители и възрастни изпълниха ритуала „поклади” – палене и прескачане на огън, центъра на селото. 

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук