В Костинброд отбелязаха Сирни Заговезни

305 преглеждания

С пресъздаване на обичай, песни, хора и кулинарен конкурс

С пресъздаване на обичая „Прошка“, песни, хора и кулинарна изложба-конкурс в Костинброд почетоха Сирни Заговезни. Събитието се проведе в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1890“, в Първи район. Празникът се чества 40 дена преди Великден и е началото на Великите пости. Винаги се пада в неделя, а също така е известен под името Прошка. Традицията повелява всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

1

2

3

4

На 15 март,  в град Костинброд  читалищни самодейци показаха пресъздадоха обичая „Прошка“ – как „младо семейство“ гостува на „кръстниците“ с баница и дарове. Младите поискаха и получиха прошка с целуване на ръка. Кръстникът нарече с първата наздравица: „Бог да прощава!“. На събитието присъства и заместник-кметът на община Костинброд – Александър Ненов.

5

6

7 

Танцовият състав „Ритми“ и „Ритъмчета“ изнесоха концерт пред гостите в пълния салон на костинбродското читалище. Неговият секретар – Стойна Таскова беше организирала и изложба-конкурс за кулинария.

В категория погачи спечелиха:

Първо място: Любена Димитрова

Второ място: Деана Спасова

Трето място: Симона Златкова

Поощрителна награда: Симона Златанова

В категория баници спечелиха:

Първо място: Мария Спасова

Второ място: Мелинда Янкова

Трето място: Елица Петрова

Поощрителна награда: Симона Златанова

8

9

10

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук