В Костинброд почетоха 135 годишнината от рождението на индустриалеца д-р Никола Чилов

976 преглеждания

На 22 октомври в малкия салон на НЧ „Иван Вазов-1947“ граждани на община Костинброд почетоха живота и делото на д-р Никола Чилов - създателят на най-големия химически завод на Балканите през първата половина на ХХ век. Инициатори на честването са Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Александър Ненов - заместник-кмет на община Костинброд с ресор „Образование, култура, социални и хуманитарни дейности”, с подкрепата на председателя на Общински съвет-Костинброд д-р Атанас Тенев.

През 1914 година д-р Никола Чилов създава акционерно дружество за химическо производство - гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др. Два пъти му предлагат министерски постове, но той отказва. Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на Българо-американската камара, на Родопското културно дружество и др. През 40-те години след неговата смърт фабриката се преименува на „Заводи д-р Никола Чилов” - първите химически заводи у нас. Едно голямо негово постижение е използването на реклама на произведените продукти като част от бизнес-стретегията. Първото рекламно лице и автор на рекламен текст на негови продукти е поетесата Дора Габе - „Красотата на земята е жената, красотата на жената - пудра „Идеал“.

В памет на индустриалеца говориха Русанка Колева - историк от Първо ОУ „Васил Левски“ и читалищен деец и  Красимира Чакърова - главен специалист в Държавна агенция „Архиви“. Русанка Колева спомена няколко важни факта за развитието на Костинброд и съпричастността на д-р Никола Чилов към тях. Първото име на единственото основно училище в тогавашното село Костинброд е „Мара и Никола Чилови“, към днешна дата - Първо ОУ „Васил Левски“. През 1922 г. сградата на училището се построена, като на символичната „първа копка“ присъства лично и тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски. Самият д-р Чилов многократно е спонсорирал училището, черквата в Костинброд, построил е пътища до завода и ЖП гарата в Костинброд – по онова време третата по стокооборот в България. Създал е в района овощни и зеленчукови градини, жилищен квартал /“Фондови жилища“/ и улици. Създал е една от най-добрите здравни системи в своя завод и първата химическа лаборатория.

След трагичната му смърт през 1936 година е издадена книга за живота и делото му. През 2016 година община Костинброд прави фототипно издание на книгата „Д-ръ Никола Чиловъ - личностъ и дъло“. Биографично произведение, разказващо подробно за неговия живот от ранното му детство до кончината му. Тази книга е особено ценна за ръководството на общината и се дарява само на заслужили индустриалци, развиващи бизнеса си в района на община Костинброд.

Представителят от Държавна агенция „Архиви“ Красимира Чакърова разказа подробно за живота на д-р Чилов преди идването му в Костинброд.

На срещата, посветена на 135 години от рождението на д-р Чилов, бяха официално поканени от кмета на общината Иван Тодоров - родом от Смолян, от 2008 г. до днешна дата живее в кв. „Зора“, град Костинброд и скулпторът Борис Андреев - Реджо.

Двамата предложиха на аудиторията идеи, които да бъдат осъществени през 2021 година в чест на д-р Никола Чилов. Иван Тодоров предложи награда - малък макет на д-р Чилов да се подарява на деца за различни техни изяви, както и на заслужили индустриалци, инвестирали в общината, както е правил д-р Чилов. Неговата идея е насочена към учениците в училищата, като се създадат кръжоци или класове по индустрия и предприемачество, в което да се разказва за делото на семейство Чилови. Иван Тодоров предложи и музеят в село Славеино да направи реплики на всички вещи на семейство Чилови и те да се изложат в бъдещия музей “Мара и Никола Чилови” в гр. Костинброд.

Известният скулптор Реджо представи макет на паметник на д-р Никола Чилов, който да бъде поставен в едноименната градинка, намираща се пред бившата баня.

Д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет-Костинброд предложи в деня за честване на 135 години от рождението на д-р Чилов да бъде положено началото на инициативна група за изграждането на паметник в град Костинброд.

Инициативната група бе предложено да се оглавява от инж. Здравко Александров - началник на РСПБЗН до началото на 2020 година, като членове да бъдат финансистът Даниела Станкова и Иван Тодоров, като инициатор на идеята за паметник на Чилов в Костинброд.

Кметът на община Костинброд Трайко Младенов приветства всички идеи от присъстващите и сподели: „Макар и в града на император Константин Велики, ако не е било делото на д-р Никола Чилов за създаването на града и индустрията, едва ли щеше цялата община днес така да е развита. Трябва да се гордеем и да имаме самочувствие с историята си. А община Костинброд се развива усилено в сферата на бизнеса, защото предприемачите, който развиват дейност не са просто търговци, а са индустриалци! Към днешна дата се очакват около десет нови преприемачи да развият своята дейност на територията на завода, с инвестиции в размер над 50 милиона евро.“.

На срещата присъстваха директори на училища, директори на социални центрове, секретари на читалища и граждани от община Костинброд. Следващата стъпка ще бъде попълването на състава на инициативната група, представянето й на редовна сесия на Общински съвет-Костинброд, който ще делегира права на кмета на община Костинброд да възложи подготовката, организация и реализацията на възторжено одобрената инициатива за изграждане на възпоменателен комплекс в памет на градостроителя, предприемач и дарител д-р Никола Чилов.

Д-р Никола Чилов (1885-1936) е роден в родопското село Славеино (тогава Карлуково) в семейството на абаджия и терзия. След като завършва първоначално образование в Славеино и учителства за кратко в с. Петково, той се записва в Търговската гимназия на Свищов - единствена по това време в България. Година по-късно се премества в новооткритата търговска гимназия в Солун, поддържана от Екзархията. През 1903 г. атентатът срещу банка Отоман, подготвен от Македоно-одринския таен комитет, води до закриване на училището от турските власти и Никола Чилов отново се връща в Свищов. Дипломира се с отличие и постъпва като счетоводител в пловдивския клон на Генералната банка. Стремежът към повече знания го води в Берлин, а сетне и в Ерланген, където става студент по държавни и финансови науки. Висшето си образование завършва през 1909-1910 г. с докторат, след което две години е главен счетоводител при екзарх Йосиф в Цариград. През 1914 г. се жени Мара Селджобалова, дъщеря на видния цариградски търговец Константин Селджобалов. Същата година напуска Цариград и става директор на Акционерното дружество за химически произведения. По-малкият му брат е професор доктор Константин Чилов - един от най-известните лекари на 20-те и 30-те години. Професор доктор Чилов е български лекар интернист и кардиолог, член-кореспондент на БАН и автор на учебник по вътрешни болести.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук