В Костинброд се състоя кръгла маса и информационна среща на тема „Децентрализация на енергийния сектор в България”

318 преглеждания

Събитието се проведе в НЧ „Иван Вазов 1947”

На 20 октомври, Асоциация на българските градове и региони /АБГР/, съвместно с Община Костинброд, проведоха Кръгла маса и Информационна среща на тема „Децентрализация на енергийния сектор в България”, в НЧ „Иван Вазов 1947”.

Заинтересовани страни и граждани имаха възможността да посетят Информационната среща в големия салон на читалището, която след официалната си част, продължи в неформална среда. Децентрализацията на енергийния сектор е една от важните теми по отношение на енергийния преход. Електрическата и топлинна енергия, генерирани от възобновяеми енергийни източници, изисква изграждането на множество малки съоръжения за производство, които да са разположени по-близо до мястото на потребление.

Конференцията бе открита от кметът на община Костинброд – Трайко Младенов. Ст.н.с. инж. Иван Хиновски, Стефан Абаджиев и Цвета Димитрова предоставиха отговори на въпросите: Какви са предимствата на децентрализираната система и от каква инфраструктура се нуждаем? Можем ли да сме енергийно независими? Каква е възвращаемостта на инвестицията във ВЕИ? Събитията са част от информационна кампания, фокусирана върху трите оси на прехода към зелената икономика – Декарбонизация, Децентрализация и Дигитализация, на проект „Активни граждани за енергийно независими общини“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Основната цел на проекта е повишаване на гражданската осведоменост в общините Панагюрище, Костинброд, Трявна и Дряново и енергийната демокрация, посредством колективни действия за подкрепа на енергийния преход.

Проектът се изпълнява от „Асоциация на българските градове и региони” (АБГР), в партньорство с „Институт по предприемачество, устойчиво развитие и иновации” (ИПУРИ), „Български енергиен и минен форум“ (БЕМФ), B16 Urban Energy AS, Осло, Норвегия и гореизброените общини.

На срещата присъстваха Ергин Емин – председател на УС - АБГР, Евтим Евтимов - главен секретар – АБГР, ст. н. с. инж. Иван Хиновски – председател на Български енергиен и минен форум (БЕМФ), Стефан Абаджиев – Българска браншова камара „Умни мрежи“, Цвета Димитрова – програмен директор на Институт за предприемачество, устойчиво развитие и иновации (ИПУРИ), Ралица Маринова – ръководител проект ,,Активни граждани за енергийно независими общини“, Калина Ганева – гл. ек. проучвания, Георги Иванов – представител от Мултипринт“ ООД, от община Костинброд – Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет Костинброд, Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, Гергана Величкова – кметски наместник с. Опицвет, Емилия Костова – кметски наместник с. Богьовци и експерти от общината.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук