В Петърч бяха почетени жертвите на комунистическия режим

621 преглеждания

Отслужена бе литургия в храм „Св. Георги Победоносец“

За поредна година, на 1 февруари, в село Петърч бяха почетени жертвите на комунистическия режим. В храм „Св. Георги Победоносец“ в селото, отец Желязко отслужи литургия в памет на невинните жертви.

Народния представител - Младен Маринов, кметът на  Петърч - Борислав Борисов, заедно с общинският съветник - Димитър Найденов, Симеон Спасов - кмет на с. Голяновци и граждани, почетоха със запалването на свещ паметта на всички българи, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

На лобното място в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“, бяха поднесени венци от кмета на село Петърч Борислав Борисов, Народният представител Васил Цветков и Община Костинброд.

На това място след преврата на 9 септември 1945 г. са изведени и избити беззаконни присъди десетки българи от София и околностите.

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 76 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук