В Петърч почетоха живота и делото на Васил Левски

598 преглеждания

Жители и гости на село Петърч се събраха пред паметника на Васил Левски, за да почетат паметта и делото на Апостола. Поклонението бе организирано от кметството на село Петърч, съвместно с НЧ „Нов живот 1919“ и ОУ „Отец Паисий“. То се проведе на 19 февруари, понеделник, ден след датата на която през 1873 г. е изпълнена смъртната присъда на най-великия син на България.

Пред бюст-паметника бяха положени от името на общината, кметство Петърч, на местни образователни и културни институции, политически партии и граждани. От името на общината присъстваха инж. Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд, Борислав Борисов – кмет на село Петърч, Мариела Средкова – общински съветник, Евелина Арсова – директор на ДГ „Виолина“.

Почитането на паметта на национални герои и други значими събития от историята на България  се организира по този начин в Петърч от 2023 г., когато в центъра на селото са поставени паметници на Васил Левски и Христо Ботев.

Идеята е, че децата и учениците да имат още възможности да научат повече за живота и делото на бележитите българи, родната история и да изразяват своята почит към тях. В поклонението участваха и ученици от ОУ „Отец Паисий“, възпитаници от ДГ „Виолина“, заедно с техните ръководители.

Васил Левски

Васил Левски

Васил Левски

Васил Левски

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук