В община Костинброд почетоха Гергьовден и Деня на храбростта и празник на Българската армия

278 преглеждания

Чествания и празненства по повод празника бяха организирани в няколко населени места

Чествания и празненства по повод Гергьовден и тази година бяха организирани в няколко населени места на територията на община Костинброд.

Община Костинброд отбеляза 6 май – Гергьовден, с откриване на обновения площад в центъра на село Градец. Всяка година, на 6 май, в с. Градец се организира курбан на манастира „Св. Георги“, като тази година, жителите на село отбелязаха освен празника си и откриването на изцяло обновения площад.

Площадът пред кметството и НЧ „Труд и просвета“ е със сменена павирана настилка, озеленяване, пейки за отдих, беседка и нови сменени стълби, водещи към площада.

Събитието започна с Отец Николай, който отслужи водосвет за здраве и освети новия площад. Трикольорната лента на новата придобивка бе тържествено прерязана от кмета на община Костинброд – Трайко Младенов, кмета на село Градец – Искра Димитрова и председателят на ОбС-Костинброд – д-р Атанас Тенев.

Сред официалните гости на събитието бяха и заместник-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, кметски наместници на населени места, служители на Общинска администрация-Костинброд и жители на село Градец.

Това е поредният обновен площад в община Костинброд. Ръководството на общината има за цел да бъдат обновени всички площади на нейна територия. Въпреки трудностите през последните години на територията на общината са обновени, централния градски площад „Иван Вазов“ и площадът в Първи район на град Костинброд – „Тодор Спасов“. С обновени площади са и село Петърч, село Голяновци, село Драговищица, село Опицвет, село Чибаовци и село Градец. Предстои ремонт на площада и в село Богьовци.

На Гергьовден, в Градец, беше отслужен водосвет и осветен курбан в манастир „Св. Георги Победоносец“. Присъстващите бяха посрещнати с погача от кмета на селото – Искра Димитрова, а гости бяха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, председателят на ОбС-Костинброд – д-р Атанас Тенев, секретарят на Община Костинброд – Валя Иванова и много жители на село Градец.

Гергьовден почетоха и в Драговищица. Отец Силуан отслужи литургия в параклис „Свети Георги Победоносец“ в селото.  На събралото се множество вярващи дошли да запалят свещ и да се поздравят за празника, настоятелите и техните семейства бяха подготвили курбан и традиционна почерка. Празника уважиха Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, общинският съветник – Иван Иванов и представители на бизнеса.

В Деня на Храбростта и празник на Българската армия, бяха положени венци и цветя в село Петърч. Кметът на селото – Борислав Борисов, заедно с кмета на община Костинброд – Трайко Младенов, председателят на Обс-Костинброд – д-р Атанас Тенев, зам.-кметът инж. Теодора Гогова и общинските съветници: Даниела Станкова, Мариян Младенов, Живко Георгиев и жители на село Петърч положиха венци на паметника в центъра на селото, в памет на загиналите за свободата на България. След това по традиция в храм „Св. Вмчк. Георги“, отец Желязово отслужи литургия за здраве. Празникът в село Петърч завърши с освещаването на курбана за здраве и благополучие на всички жители на селото и общината.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук