В община Костинброд почетоха празника на лозарите

317 преглеждания

Ритуално зарязване на лозите бе извършено в местност „Батил“, с. Драговищица

В местност „Батил“, с. Драговищица, Община Костинброд почете Св. Трифон Зарезан, празник на лозарите. В лозето на Митрушин Никифоров по традиция бе извършено ритуално зарязване на лозите. Господин Никифоров е известен с прекрасното си вино и пивката си ракия.

Трудовият обичай е свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозята- пролетното ѝ зарязване. В бакъреното котле, което „Царят на лозята“ носеше, имаше от най-хубавото вино в цялото село, с което по традиция трябва да се полеят всички пръчки от лозята, за да са плодовити след засаждането им.

На празника присъстваха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговият заместник – Александър Ненов, кметът на Драговищица – Албена Виденова, общинският съветник Иван Иванов, секретарят на НЧ „Георги С. Раковски“, с. Драговищица – Диана Михайлова, народния представител от Софийска област в 48-то Народно събрание – Младен Маринов и жители на селото.

Ритуалите, по случай празника Трифон Зарезан, приключиха със захранване на всички гости с печена кокошка, погача и отпиване от виното.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук