Валя Станкова разказва за клуб „Неронци“ и предстоящата изложба „Нежно ухание“ в гр. Божурище

1963 преглеждания

Валя Станкова разказва за клуб „Неронци“ и предстоящата изложба „Нежно ухание“ в гр. Божурище

Представям Ви една от най-обаятелните личности в община Божурище. Жена, решена да запази частичка от историята на града със силата на изкуството и спечелила престижната награда за вдъхновител на младите на конкурса „Добрият пример на запад от София“.

Това е Вали Станкова, управител на Сдружение „Клуб „Неронци““, която в едно искрено интервю, специално за EspressoNews, споделя за любовта си към изкуството и младите таланти, заели се с увековечаването на един велик творец и наш съгражданин – Димитър Казаков – Нерон.

Как се роди идеята за създаването на Сдружение “Клуб “Неронци”“?

За тези, които не знаят, ще кажа, че името не е избрано случайно. Клубът носи косвено името на Димитър Казаков - Нерон - българки художник, живял и творил в град Божурище, творец със световни постижения в сферата на съвременното изкуство.

Когато такава личност е наш съгражданин, нормално и естествено е, хората да уважават това, което е направил и оставил на поколенията. Примерите за това как големи художници, архитекти и склуптори са превърнали градовете си в привлекателни туристически и културни центрове са много, особено в Европа. За Божурище Казаков създава три стенописа и една статуя, вдъхновена от местна девойка, но тези обекти с годините започнаха да се забравят и рушат.

Аз като човек, фотограф и художник, обичащ да пътува, винаги, когато посетя някое място, където е живял велик творец, изпитвам удивление първо от работата му, после от отношението на хората към завещаното им безценно богатство и накрая от това как успяват да превърнат тези произведения на изкуството в печеливши туристически обекти. Това, което ме вдъхнови да създадем Сдружение "Клуб "Неронци"" са думите на Казаков относно стенописа, който той е сътворил за Божурище:  „Това го правя за хората тук. Може да им изглежда странно. Нека внесем нова естетика в околната среда. Нали все някога трябва да се започне от някъде? Във Франция Виктор Вазарели направи чудеса от сивите панелни блокове. С един замах и промени пространството.“

Разкажете повече за участниците в клуба и за дейността ви.

Участници на практика могат да бъдат всички. Ние не сме затворена група, нямаме членски внос и т.н. Всеки, желаещ да се присъедини, е добре дошъл. Към момента постоянно рисуващи в клуба са: Ивайло Ивайлов, Даниел Радев, Симона Петкова, Ива Методиева, Ели Петрова, Стефани Атанасова. Също така получаваме голяма подкрепа от Галя Букова, вече доказал се професионален художник, и Марисиана Влашева, която е била близка приятелка с Казаков и също е художник.

Коя е следващата ви стъпка след реставрацията на стенописите на сградата на районното управление?

Реставрацията на стенописите се извърши изцяло с общински средства. Ние, Неронци, бих казала, че подпомогнахме само с това, че заговорихме на висок глас как "културата се люпи" и сме благодарни, че бяхме чути и стенописът вече е реставриран.

Каква ще бъде темата на новата ви изложба и за кога я планувате?

Новата ни изложба ще бъде със заглавие "Нежно ухание". Всички са се заели усилено да търсят вдъхновение по темата и това, което ще присъства главно на платната, са жени, цветя, пролетни пейзажи, абстракции. Участие в изложбата ще вземат и големи художници, които ще обявим веднага след като получим официално потвърждение от всички. Подготвяме около 70 платна и се надявам до средата на април да бъдем готови. Очаквайте подробности!

Вярвам, че читателите на EspressoNews ще проявят интерес и ще посетят изложбата. Интригуващо е и чия е идеята за статуята на Казаков и кой ще я изпълни.

Идеята за статуята е моя, но разбира се решението за това как да изглежда е обсъдена, както с творците от клуба, така и със съмишленици на идеята. Даниел Радев направи визуализация, от която всеки може да придобие представа как ще изглежда и къде ще бъде позиционирана. Ръководили сме се изцяло от стари снимки, уловили моменти как Казаков рисува по стенописа.

Все още не сме се спрели на конкретен скулптор, който ще я сътвори, но най-важният критерий при избора ще бъде доброто изпълнение.

Общината ще подпомогне ли инициативата ви?

От Сдружение "Клуб "Неронци"" смятаме, че общината ни има много по-важни и належащи инфраструктурни и други въпроси за решаване и не намираме за необходимо да натоварваме общинския бюджет с тази наша културна инициатива. Всеки служител на общината като нейн гражданин обаче е свободен да се включи с дарение, като откупи някоя от творбите на клуба.

Прекрасно е, когато човек дава нещо от себе си в името на благородна кауза като тази. Какъв призив бихте отправили към жителите на община Божурище, за да се включат в благотворителността?

Разбира се, всеки има правото сам да избере дали да се включи в инициативата. Често чувам да ми казват "Нямам или не знам къде да сложа картината...” На всички тях казвам, че могат да закачат една картина НАВСЯКЪДЕ, където могат да й се наслаждават. Няма правила!

Човек винаги трябва да има място в живота си за изкуството. Каква е ролята на изкуството във вашия? Какво Ви вдъхновява да творите?

За останалите от клуба не зная и не мога да кажа. Има моменти, в които имат огромно  желание да рисуват, има и такива, в които ги привличат други дейности. Лично за мен, каузата, клубът и рисуването са заели голяма част от ежедневието ми. Наистина една такава инициатива води след себе си доста отговорности и задължения, но аз ги приемам с радост и лекота. Рисуването ме пренася в света на цветовете, нещо като медитация е. А когато творбата е готова, мога да й се любувам с часове.

В края на нашия разговор какво бихте искали да кажете на хората, отнасящи се с пренебрежение към каузата?

Винаги ще има хора, които пренебрегват изкуството  и обществените инициативи. Нищо няма да им кажа, те сами решават! Ще се обърна към тези, които искат да се включат, но гледат прекалено критично към творбите ни и търсят шедьоври сред тях. Да, разбира се, че най-важното нещо е картината да Ви харесва,  но помнете, че ние сме любители художници и картините ни са само повод за Вашето дарение. Стараем се да творим весели и позитивни картини на достъпни цени, но разчитаме и на подкрепа от местния  бизнес.

Статуята на Казаков в комбинация със неговия стенопис ще се превърне в едно прекрасно арт кътче на града! Нека внесем малко красота и естетика в градската ни среда, като всеки от нас даде своя принос в това! Благодаря! Бъдете цветни и щастливи!

Мaтериалът е изготвен от Габриела Янкова, ученичка в 10 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище,  участник в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.