Велика събота е!

1687 преглеждания

Православните християни са в очакване на Великден

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели тялото Господне от кръста и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. 

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото те измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

След Разпети петък, когато църковния канон забранява да се работи, защото за християните това ден на скръб за смъртта на Христос, в събота се правят последните приготовления за Великден. Това е втората възможност - след Велики четвъртък, да се боядисат яйцата. В събота се месят и пекат козунаците.

Църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България. По настояване на Светия синод църквите ще останат отворени и в тях ще текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм "Св. Александър Невски"и ще бъде водено от главата на Българската православна църква - патриарх Неофит, в съслужение със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим. То ще бъде изнесено изцяло извън храма, а за присъстващите ще важат изискванията за спазване на дистанция и носене на маски. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ. Литургията може да бъде проследена онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук